Primopredaja prvih borbenih aviona Rafal namenjenih Ratnom vazduhoplovstvu Indije

Izvor: TangoSix.rs, 10.Okt.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primopredaja prvih borbenih aviona Rafal namenjenih Ratnom vazduhoplovstvu Indije

Svečana primopredaja prva četiri višenamenska borbena aviona Rafal koje je nabavila Indija, održana je pre dva dana u Dasoovom pogonu za finalnu montažu ovog tipa aviona u Merinjanu blizu Bordoa. Avioni su predati indijskom ministru odbrane Rajnatu Singu na Dan Ratnog vazduhoplovstva Indije i skoro tri godine od kako je 23. septembra 2016. godine direktno između vlada Indije i Francuske potpisan ugovor za nabavku 36 Rafala (28 jednoseda Rafale EH i 8 dvoseda Rafale DH) >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u paketu vrednom 7,878 milijardi evra.
Rafal će biti šesti tip Dasoovog aviona koje je Indija nabavila, prvi je još 1953. nabavljen lovac-bombarder M.D.450 Ouragan (u Indiji nazvan Toofani) nakon čega su usledile isporuke lovaca Mystere IV, mornaričkih aviona Alize, jurišnika Jaguar i lovaca-bombardera Mirage-2000. Ovoga puta je dogovoren offset u vrednosti od tri milijarde evra a on obuhvata ulaganje Francuske u vazduhoplovnu industriju Indije.
U Indiji je, u okviru inicijativa “Make in India“ i “Skill India“ u Nagpuru već izgrađeno proizvodno postrojenje preduzeća Dassault Reliance JV (DRAL) a u okviru politike naučne i obrazovne podrške indijske vlade i inženjerski centar u gradu Pune, potom akademija “Dassault Skill Academy“ kao i program stručnog usavršavanja “Aeronautical Structure and Equipment Fitter“. Dassault Reliance će u Indiji proizvoditi komponente za poslovni avion Falcon 2000. U Indiji je već prisutno 20 francuskih firmi, među kojima su svoje pogone otvorili i giganti kao što su Thales i Safran koji su neki od najvažnijih partnera kompanije Dassault Aviation.
Prema poslednjim infrormacijama iz Indije prvi Rafali će stići u Indiju u maju sledeće godine a prva jedinica koja će ih primiti biće 17. eskadrila “Golden Arrows“ u vazduhoplovnoj bazi Ambala, država Hariana. Rafali su nabavljeni po hitnom postupku da bi se, usled povlačenja iz upotrebe velikog broja zastarelih borbenih aviona (MiG-21 i MiG-27), sprečio dalji pad broja eskadrila RV Indije. Poslednji Rafali trebali bi biti isporučeni aprila 2022. godine ali će tek septembra iste godine avioni biti dostupni u konfiguraciji koji odgovaraju indijskim specifikacijama.
Međutim i pored ove nabavke, Indija u bliskoj budućnosti neće moći da značajno poveća broj eskadrila niti da taj broj dovede do 42. Jedna od mera da se taj broj bar održi na sadašnjem nivou ili makar malo poveća je, pored uvođenja u naoružanje domaćeg borbenog aviona Tedžas, i raspisivanje tendera odnosno slanje Zahteva za informacijom (RFI – Request For Information) za nabavku 110 višenamenskih borbenih aviona. Na RFI koji je poslat aprila 2018, jula iste godine odgovorilo je šest firmi i to američki Lokid Martin za F-21 (verzija F-16), Boing za Super Hornet, švedski SAAB za Gripen NG, francuski Dassault koji nudi Rafale i ruski RSK MiG koji ponovo konkuriše sa MiG-om 35. Pored planirane nabavke za RV tu je i tender Mornarice za 57 višenamenskih borbenih aviona.

The post Primopredaja prvih borbenih aviona Rafal namenjenih Ratnom vazduhoplovstvu Indije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.