Prilog ili pljeskavica, u čemu se krije veća opasnost tokom leta

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilog ili pljeskavica, u čemu se krije veća opasnost tokom leta

Tokom letnjih dana uvek s oprezom kupujemo brzu hranu jer verujemo da može da nam naškodi. U ovakvim slučajevima, najčešće se pominje meso. Postavlja se pitanje da li je hrana koju jedemo s nogu opasna?
Kakav nam je život, takva je i hrana – uglavnom brza. Često zbog obaveza nemamo vremena u miru da pojedemo obrok, pa se hranimo "s nogu". Meso je čest izbor, ali da li je dobar u letnjim mesecima?
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Kada je u pitanju usitnjeno meso, ono bi trebalo da se čuva na temperaturi do dva stepena, a poluproizvodi, ćevapi, pljeskavice i slično, do četiri stepena. Hladni lanac je od izuzetnog značaja jer treba uzeti u obzir da broj bakterija koji se nalazi u mesu može nekoliko puta da se udvostruči kada su u pitanju visoke temperature", rekla je dr Ivana Branković Lazić iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.
Rizik postoji, ali ako se kriterijumi čuvanja poštuju, mesta za brigu nema. Kontrole su vrlo stroge.
Meso se proverava od sirovine do gotovog proizvoda.
"Kod nas je meso izuzetno bezbedno zato što se kontroliše na adekvatan način. Pored mesa postoje i druge namirnice kao što je povrće, razne salate uz meso i one mogu da predstavljaju rizik po zdravlje potrošača, čak i opasniji nego što je samo meso", navela je Branković Lazićeva.
Veterinarska inspekcija leti češće proverava objekte u kojima se priprema hrana, uglavnom nenajavljeno, a ima i vanrednih kontrola.
"Veterinarska inspekcija je oduzela 350 kilograma hrane koja je bila bez porekla ili je bila senzorno promenjena. To se šalje na neškodljivo uklanjanje. U slučaju da potrošači prijave bilo kakvu sumnju, veterinarska inspekcija bez odlaganja izlazi na teren i preduzima mere iz okvira nadležnosti", istakao je Zoran Ivanović, načelnik odeljenja veterinarske inspekcije.
U prvih šest meseci ove godine u Beogradu je bilo 137 kontrola ugostiteljskih objekata, od kojih se 102 bave pripremom i prodajom brze hrane.
Doneto je 16 rešenja za otklanjanje nepravilnosti, a nadležnom Sudu podneto je osam prijava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.