Izvor: RTS, 22.Avg.2020, 07:53

Prepustite se umetnosti na poseban način – soba za opuštanje u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske iz Novog Sada pokrenula je originalnu akciju pod nazivom "Prepusti se umetnosti". Posetioci, u okviru stalne postavke galerije, mogu da posete i posebnu sobu za prepuštanje umetnosti. Zamračena prostorija, sa posebnim zvucima i samo jednim umetničkim delom pružiće posetiocu posebno iskustvo, jer je u prilici da bude sam sa njim i da ga doživi na sebi svojstven način.
Plišane zavese, mrak i osvetljenje samo za umetničko delo. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Udobna fotelja i ambijentalni zvuk. Ovde stres ne stanuje.

Uz ambijentalni zvuk hodanja po steni možete i da dok gledate umetničko delo Petra Lubarde zamišljate kako šetate po Kvrgavoj stjeni, koja je tu izložena.
I ukoliko zaspite, nije problem, dok se prepuštate umetnosti, jer vreme koje možete da provedete u fotelji sa nogama na tabureu u Galeriji Matice srpske nije ograničeno.
Zbog epidemiološke situacije, kultura je sve nedostupnija, ali originalne ideje, poput ove, posetiocima će je još više približiti.
"Ideja nam je bila da pozovemo posetioce da u ovo doba pandemije mogu da uživaju na jedan siguran način, a to je da uživaju uz umetnost i da na neki način malo pobegnu od stvarnosti koja ih okružuje. S obzirom na to da nismo u mogućnosti da realizujemo programe za veći broj ljudi, odlučili smo se za jedno individualno uživanje uz umetnost", objašnjava Jelena Ognjanović, kustoškinja Galerije Matice srpske.
Ispred ulaza u sobu je natpis da je zauzeta i posetilac je tako siguran da ga neće uznemiravati. Postoji i ormar sa ključem za lične stvari, da prilikom meditacije uz umetnost ne razmišljate i o njima.
"Ljudi veoma lepo reaguju na samu prostoriju i na generalno ovu akciju. Očigledno da nam svima nedostaje da se malo isključimo iz stvarnosti i da se prepustimo nečem drugom. Zanimljivo je da nam je par posetilaca skoro i zaspalo uživajući, što znači da ova prostorija definitivno opušta na pravi način", navodi Ognjanovićeva.
Svake sedmice u sobi za prepuštanje je drugo umetničko delo, pa možete ovo iskustvo ponoviti i više puta.
"Što duže posmatrate sliku možete da otkrivate na njoj mnoge različite stvari i da se povezujete sa onim što znate i što osećate. I to je ustvari najvažnija stvar da se opet isključite iz neke svakodnevnice i zapravo podstaknete sebe da razmišljate o stvarima o kojima ranije možda niste", naglašava Ognjanovićeva.
Kada završi sa jedinstvenom meditacijom, posetilac može i da ispuni anketu o svom iskustvu i predloži novo delo. Soba za opuštanje postojaće u Galeriji Matice srpske, sve dok ima interesovanja.
Dela ima dovoljno, a stresa ovih dana i previše. Kada izađete odavde, uz pomoć umetnosti, sigurno ga se nećete ni sećati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.