Preminuo glumac Zoran Rankić

Izvor: RTS, 09.Dec.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo glumac Zoran Rankić

Televizijski i pozorišni glumac, književnik i aforističar Zoran Rankić preminuo je u 85. godini u Beogradu, posle duge i teške bolesti, saznaje RTS. U javnosti će najviše ostati upamćen kao Nikola Kalabić u seriji "Poslednji čin" i čuveni Popara iz "Srećnih ljudi".
Glumac je, kako saznajemo, pre desetak dana doživeo težak moždani udar, a imao je i drugih zdravstvenih problema.

Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rankić će u javnosti ostati upamćen po ulozi čuvenog Žarka Popare u seriji "Srećni ljudi" i ulozi Nikole Kalabića u seriji "Poslednji čin".
Ostvario je brojne uloge u filmovima i teatru. Igrao je u filmu Zdravka Šotre "Neprijatelj naroda", filmovima "Klopka za generala", "Peta kolona", "Zakletva". Na sceni BDP-a odigrane su njegove drame "Skretnica" i "Kalemegdanci", i to u njegovoj režiji.
Poslednjih godina ostvario je manje uloge u serijama "Ljubav, navika, panika", "Bela lađa", "Moj rođak sa sela".
Od lažova napravio čoveka kog svi vole 
Kako je svojevremeno rekao za Novosti, ulogu Kalabića je prihvatio "na jedvite jade".
"Ali nisam osećao strah od uloge takozvanog negativca, kakvim ga je vlast smatrala. Sada sam ponosan na nju i na sve ono što je donela u osvetljavanju tog izdajnika, kako su ga neki nazivali. Postala je deo mene", ispričao je Rankić u intervjuu.

Bio je to, kako je istakao, ogroman rizik za vreme u kojem je serija nastala.
"Kasnije sam saznao da je reditelj Sava Mrmak imao velikih problema zbog moje interpretacije. Kad mi je general Peko Dapčević u beogradskom hotelu 'Mažestik' čestitao na maestralnoj ulozi, dodao je i: 'Napravio si nam veliki politički problem.' 'Nisam ja, Kalabić je', odgovorio sam", ispričao je Zoran Rankić.
Govoreći o ulozi Popare, Rankić je rekao da je to komediografski lik, koji "nije bio njegov teren".

"Ali i od te uloge, drčnog direktora, varalice i lažova napravio sam čoveka koga svi vole", govorio je Rankić.  
Čuvene reči gospodina Popare "Gospođice, gospođo" i "Mmm, bebo", koje je uputio liku Lole Golubović (Tanja Bošković), sam je smislio tokom snimanja.  
Od izbeglice do antologije srpske satire
Rankić je rođen u Derventi 1935, a u Srbiju je stigao kao izbeglica tokom Drugog svetskog rata, i to u Gornji Milanovac.
Prve uloge imao je nakon završetka Srednje dramske škole, kada je zaigrao u Sarajevu. Član Beogradskog dramskog pozorišta bio je od 1961. godine. Sredinom sedamdesetih počinje da piše aforizme.

Rankić je jedan od srpskih satiričara i aforističara uvrštenih u antologiju srpske satire i aforistike, na engleskom jeziku, pod naslovom "Srpska satira i aforizmi", koja je objavljena u Sjedinjenim Državama.
Objavio je nekoliko zbirki pesama, dramskih dela i knjiga aforizama. Neka od njegovih dela su "Aorist", "Ekser", "Prizori", "Doviđenja, kako ste?", "Aforizmi", "Balkanski nervčik", "Ovde kiša ali i Srbija". 
Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga. 
Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.