Izvor: RTS, 25.Jan.2021, 09:28

Preminuo Predrag Marić

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić preminuo je od posledica kovida 19, potvrđeno je RTS-u.
Predragu Mariću koronavirus je potvrđen krajem decembra i posle blagih prvih simptoma njegovo stanje se pogoršalo, pa je od 8. januara bio na respiratoru.

Jedan je od najzaslužnijih što je pri MUP-u formiran zaseban Sektor za vanredne situacije, na čijem je čelu bio 15 godina.
Predrag Marić rođen je 1964. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Pravnom fakultetu u Beogradu diplomirao 1990. godine. Na istom fakultetu, 2009. godine, završio je specijalističke studije "Terorizam, organizovani kriminalitet i korupcija".
Radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije zasnovao je 1990. godine, u tadašnjoj Upravi za protivpožarnu i preventivno-tehničku zaštitu. Tokom 2003. godine, raspoređen je na radno mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u tadašnjoj Upravi protivpožarne policije.
Od 2004. godine raspoređen je na radno mesto zamenika načelnika Uprave protivpožarne policije, a od 2005. na mesto načelnika Uprave protivpožarne policije.
Na radno mesto savetnika ministra unutrašnjih poslova raspoređen je 2006. godine, a 2007. godine imenovan je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije.

Na sednici Vlade, 8. marta 2012. godine, mandat mu je produžen na dodatnih pet godina.
Odlikovan je ordenom Nacionalnog reda za posebne zasluge u rangu viteza francuske države za poseban doprinos prilikom izgradnje sistema zaštite i spasavanja i samog Sektora za vanredne situacije. Ukazom predsednika Republike Srbije za svoju predanost radu odlikovan je zlatnom medaljom za revnosnu službu 2011. godine.
Ugledna nagrada "Najbeograđanin" uručena mu je 2009. godine. Dobitnik je Prve nagrade povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova 2004. godine za ostvarene rezultate u radu.
Autor je knjiga "Terorizam i organizovani kriminal", "Upravljanje vanrednim situacijama" i "Promet eksplozivnih materija", kao i priručnika "Upravno-inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara".
Objavio je veliki broj stručnih radova i članaka iz oblasti vanrednih situacija. Predavao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu na predmetu Sprečavanje i suzbijanje požara, havarija i eksplozija od 2010. godine.

Bio je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. 
Predrag Marić u široj javnosti ostaće upamćen i po danonoćnom angažovanju na terenu tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, ali i ostalih prirodnih nepogoda koje su pogađale Srbiju u prethodnih više od 10 godina. 
Bio je prvi vatrogasac Srbije, kome se najviše verovalo u nevoljama i elementarnim nepogodama, uvek otvoren za saradnju sa medijima. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Predrag Marić: Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije izgubio bitku sa koronom

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021

Mariću je korona virus potvrđen 28. decembra..Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić, kojem je u decembru prošle godine potvrđen korona virus, izgubio je noćas bitku sa ovom bolešću...Kako se navodi, nakon nekoliko dana stabilizovanog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Preminuo Predrag Marić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2021

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić preminuo je od posledica kovida-19...Predragu Mariću koronavirus je potvrđen krajem decembra i posle blagih prvih simptoma njegovo stanje se pogoršalo tokom januara...Predrag Marić rođen je 1964. godine u Smederevu, gde je završio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Preminuo Predrag Marić

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jan.2021

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić preminuo je od posledica COVID-19, prenosi Radio Televizija Srbije (RTS). Bio je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Predragu Mariću korona virus je potvrđen krajem decembra i posle blagih prvih simptoma njegovo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.