Premijera naoružanog Vrapca, Pegaz nakon više od dekade razvoja uskoro u naoružanju, potvrđen broj letelica u drugoj narudžbini helikoptera H145M za RV i PVO

Izvor: TangoSix.rs, 16.Avg.2022, 07:02

Premijera naoružanog Vrapca, Pegaz nakon više od dekade razvoja uskoro u naoružanju, potvrđen broj letelica u drugoj narudžbini helikoptera H145M za RV i PVO

Prilikom jučerašnjeg obilaska naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja u krugu Vojne akademije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prvi put je predstavljen prototip bespilotne letelice Vrabac koji će, u ovoj verziji, naoružan, postati borbena bespilotna letelica. Pomenuti su novi detalji o procesu uvođenja u naoružanje domaće borbene bespilotne letelice Pegaz i takođe je, prvi put zvanično, potvrđen broj letelica u novoj narudžbini helikoptera H145M za RV i PVO >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs <<
Naoružani Vrabac Jedina premijera prilikom obilaska u segmentu vazduhoplovne tehnike bilo je fizičko otkrivanje naoružane verzije izviđačke mini bespilotne letelice Vrabac. Kako je predsedniku predstavio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, naoružani Vrabac moći će da nosi šest granata sa, kako je rekao, kumulativnom bojevom glavom ubojnog destva prečnika pet metara uz korišćenje „bouncing upaljača“ (misli se na odloženo aktiviranje u visini od metar i po nakon odbijanja sredstva o zemlju).
Miloradović je naglasio da naoružanom Vrapcu, projektu Vojnotehničkog instituta, tek predstoje ispitivanja radi dokazivanja koncepta.
Na dve podvesne tačke letelica nosi po tri granate / Foto: Novica Andrić Više detalja o naoružanju Vrapca / Foto: Novica Andrić Gornja sekcija letelice, vidljiv je padobran / Foto: Novica Andrić Miloradović je u martu ove godine u Abu Dabiju, ekskluzivno za Tango Six, komentarisao projekat Vrabac. Tada je kazao da je u toku serijska proizvodnja i to (izviđačke) verzije koja je naprednija i sposobnija od aktuelne koja je već uvedena u naoružanje Vojske Srbije. Misli se na duplo veći operativni radijus od 25 km, povećanu autonomiju leta na 1,5 h, domaći autopilot, integrisan dnevno-noćni senzor većeg dometa (do sada je mogao da ima ili dnevni ili noćni), kao i smanjenu masu avionike i sistema upravljanja.
Tada je kazao da je krivac za duže vreme trajanja razvoja odluka da se svaki segment projekta ralizuje domaćim snagama ali i da je time sada ovladano.
Ako se realizuju najavljene nabavke turskog Bajraktara i kineske CH-95, RV i PVO Vojske Srbije moglo bi biti korisnik šest različitih tipova borbenih bespilotnih letelica.
Pegaz porođen nakon 11 godina Nakon naoružanog Vrapca predsedniku je prikazana i domaća borbena bespilotna letelica Pegaz. Inženjer VTI-a, kojeg je Tango Six intervjuisao na počecima projekta pre sedam godina (zapravo prvi intervju o projektu Pegaz napravili smo pre 11 godina), Dragan Stevanović, kazao je da je autonomija naoružane verzije šest sati nakon što je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović kazao da je „pre neki dan sa opterećenjem Pegaz leteo 10 sati“.
Pripadnik 353. izviđačke eskadrile Sokolovi, operatera borbenih bespilotnih letelica u RV i PVO baziranih na aerodromu Lađevci, kazao je da je Pegaz kompatibilan sa letelicom D-80, odnosno CH-92A u smislu da „oni koji su završili obuku na kineskoj letelici dosta lakše će savladati obuku za korišćenje Pegaza“. Najverovatnije se misli na isti softver upravljanja i misije koji obe letelice dele nakon saradnje sa Kinom.
Utva preuzima proizvodnju. Za izradu letelice u prvim prototipskim godinama projekta bila je zadužena beogradska kompanija BB Composite / Foto: Ministarstvo odbrane Direktor Jugoimporta Jugoslav Petković je prilikom razgledanja Pegaza rekao da će ovu letelicu proizvoditi fabrika letelica Utva, dok je ministar odbrane dr Nebojša Stefanović kazao da će „za godinu i po dana biti proizvedeno 12 komada“. Takođe je rečeno da je uvođenje u naoružanje Pegaza planirano krajem sledećeg meseca.
Vučić je primetio da je razvoj Pegaza konačno završen, indirektno pominjući njegovu posetu VTI-u pre četiri godine nakon koje je ceo projekat „ubrzan“ što je rezultiralo saradnjom sa Kinom.
Broj naručenih Erbasova Vučić je na kraju obilaska, prilikom odgovaranja na novinarska pitanja, kazao da će RV i PVO dobiti 11 helikoptera H145M što predstavlja prvu zvaničnu objavu broja letelica druge narudžbine po redu. Kako Tango Six saznaje, radi se o deset helikoptera i jednom simulatoru.
Početkom jula objavili smo fotografiju prve letelice iz druge narudžbine.
The post Premijera naoružanog Vrapca, Pegaz nakon više od dekade razvoja uskoro u naoružanju, potvrđen broj letelica u drugoj narudžbini helikoptera H145M za RV i PVO appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.