Premijera filma o Vojnoj bolnici Niš

Izvor: RTS, 17.Jan.2018, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera filma o Vojnoj bolnici Niš

U velikoj sali Doma vojske u Nišu održana je premijera dokumentarnog filma "Vojna bolnica Niš - od osnivanja do danas", dok je u holu otvorena izložba "Sve će to narod pozlatiti".
Upravnik Vojne bolnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković je u svom govoru naglasio da grad Niš i Vojna bolnica Niš ove godine obeležavaju značajan jubilej - 140 godina od oslobođenja grada od Turaka i isto toliko godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od formiranja Velike niške vojne bolnice kod Ćele-kule, osnovane zbog zbrinjavanja hiljadu ranjenika iz borbi za oslobođenje Niša i južnih krajeva Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Negujući tradiciju ove ustanove, u saradnji sa Vojnofilmskim centrom "Zastava film" i Upravom za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, realizovali smo dokumentarno-istorijski film koji beleži sve trenutke prošlosti i značaj ove ustanove i na pravi način se odužuje svima koji su se upisali u stranice istorije Vojne bolnice, rekao je Stanojković.
Dokumentarni film "Vojna bolnica Niš - od osnivanja do danas" je snimila ekipa Vojnofilmskog centra "Zastava film" pod vođstvom producenta potpukovnika Gorana Ikonića.
U kreiranju i stvaranju filma u svojstvu scenarista učestvovali su pukovnik dr Jovica Stanojković i Mila Nedeljković, režiser Marko Kamenica, montažer Dušan Milunović, organizator Nenad Čobelić, snimatelj Mirko Lukanović i asistent snimatelja Saša Vidaković.
Premijera 44-minutnog, visokoprofesionalnog i kvalitetnog filma dobila je velike aplauze od niške publike i pozitivne komentare od ljudi iz muzeja, istorijskih arhiva i niških medija, navodi se u saopštenju.

Pukovnik dr Jovica Stanojković je za doprinos u izradi filma i organizaciji izložbe dodelio Plakete Ministarstva odbrane "Zastava filmu", Institutu za javno zdravlje Niš, Istorijskom arhivu grada Niša, Vojnom muzeju, Muzeju grada Novog Sada.
U ime nagrađenih, zahvalio je direktor "Zastava filma" potpukovnik Goran Ikonić.
Premijeri i otvaranju izložbe prisustvovali su pripadnici Vojne bolnice Niš, predstavnici Komande Kopnene vojske, Treće brigade KoV, Nišavskog okruga, Grada Niša, verskh, naučnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova, članovi udruženja penzionisanih oficira i podoficira i udruženja za negovanje slobodarskih tradicija.
Izložba "Sve će to narod pozlatiti", koju su priredili Vojni muzej, Muzej grada Novog Sada i Muzej grada Niša, biće otovrena do 24. januara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.