Predlog sporazuma o efikasnijoj evidenciji napada na novinare

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog sporazuma o efikasnijoj evidenciji napada na novinare

Zaštitnik građana dostavio je medijskim udruženjima i asocijacijama predlog sporazuma, koji bi trebalo da doprinese efikasnojoj evidenciji svih napada i pritisaka na novinare i boljoj zaštiti predstavnika medija.
Predlog Sporazuma o saradnji na uspostavljanju Platforme za zaštitu bezbednosti novinara sačinjen je posle niza sastanaka i konsultacija zaštitnika građana sa novinarima iz Beograda i unutrašnjosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije, saopšteno je iz kabineta Ombudsmana.

Platforma će doprineti i delotvornijem postupanju nadležnih državnih organa u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara.
Zaštitnik građana je dokument dostavio medijskim udruženjima i asocijacijama, kako bi dobio dodatne sugestije za konačan tekst sporazuma.
Cilj sporazuma koji će, kako je navedeno, biti naknadno potpisan je da, između ostalog, sveobuhvatno budu evidentirani napadi i pritisci na novinare i medijske radnike.
Ukazuje se i na potrebu uspostavljanja efikasnijeg mehanizma zaštite bezbednosti novinara.
Predviđeno je i pokretanje prve onlajn platforma u Srbiji u kojoj će se evidentirati svaki pojedinačni slučaj ugrožavanja bezbednosti i svaki oblik pritiska na novinare i medijske radnike.
Na izradi metodologije prikupljanja, verifikacije, klasifikacije, analize i predstavljanja podataka o ugrožavanju bezbednosti novinara angažovaće se Radna grupa, sastavljena od tima stručnjaka iz reda novinara, medijskih radnika, predstavnika Zaštitnika građana i relevantnih stručnjaka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OMBUDSMAN: Uskoro onlajn platforma za prijave o pritiscima na novinare

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2019

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dostavio je danas medijskim udruženjima i asocijacijama Predlog sporazuma o saradnji u oblasti zaštite i unapređenja bezbednosti novinara Zaštitnik građana Zoran Pašalić dostavio je danas medijskim udruženjima i asocijacijama Predlog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.