Poverenik: MUP ima ovlašćenje da nadzire i snima javna mesta

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik: MUP ima ovlašćenje da nadzire i snima javna mesta

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ovlašćenje da vrši nadzor i snimanje javnog mesta i da u cilju obavljanja poslova iz svog delokruga prikuplja i obrađuje video i audio zapise korišćenjem opreme za video-akustičko snimanje i fotografisanje, saopštio je Poverenik za informacije.
Na osnovu sprovedenog nadzora, nakon najave ministra Nebojše Stefanovića da će Beograd dobiti još 1.000 kamera na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko 800 lokacija, Poverenik je saopštio da je MUP upoznao Poverenika sa tehničkim karakteristikama nadzornog sistema čije uvođenje se planira, kao i sa predviđenim merama bezbednosti podataka.
Na osnovu informacija dobijenih od predstavnika MUP-a i naknadno dostavljenog izjašnjenja MUP-a, Poverenik je utvrdio da MUP, ima ovlašćenje da u cilju izvršavanja poslova iz svog delokruga prikuplja i obrađuje video i audio zapise korišćenjem opreme za video-akustičko snimanje i fotografisanje, prepoznavanje i identifikaciju lica.
Takođe ima ovlašćenje za automatsko očitavanje isprava i za prepoznavanje registarskih tablica, te prikupljene podatke koristi u svrhu praćenja javnih skupova, povećanja bezbednosti saobraćaja, ljudi i imovine, granične kontrole, koja obuhvata vršenje provera na graničnim prelazima i nadzor državne granice van graničnih prelaza.
MUP ima i ovlašćenje da u svrhu prepoznavanja, identifikacije i pronalaska izvršilaca krivičnih dela i nestalih lica na osnovu biometrijskih podataka o licu, obezbeđenja dokaza za podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava, vršenja poslova unutrašnje kontrole, praćenja zakonitosti i unapređenja rada Ministarstva, pokretanja i vođenja disciplinskih postupaka....
Poverenik je utvrdio da je predmetni sistem video-nadzora još u fazi testiranja, te da se u ovoj fazi ne koriste realni, već samo testni podaci i da informacioni sistem neće biti povezan za zbirkama biometrijskih podataka građana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poverenik: MUP ima ovlasćenje da nadzire i snima javna mesta

Izvor: Blic, 22.Mar.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ima ovlašćenje da vrši nadzor i snimanje javnog mesta, i da u cilju obavljanja poslova iz svog delokruga prikuplja i obrađuje video i audio zapise korišćenjem opreme za video-akustičko snimanje i fotografisanje, saopštio je danas Poverenik za informacije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.