Izvor: RTS, 24.Jun.2021, 21:10

Poslednje pripreme za završni deo "Munjevitog udara"

Na Pešterskoj visoravni u toku su poslednje pripreme za završni deo združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar". Pešadinci čine značajan deo vežbe koja je počela 15. juna uzbunjivanjem 15.000 vojnika širom Srbije.
Među 2.300 vojnika koji čekaju svoju komandu su i kumovi Nikola i Desimir. Rame uz rame u borbeno-oklopnom vozilu "lazar", ali i na svakoj vežbi i u svakoj mirovnoj misiji. Tropske temperature koje su pod šlemom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i veće za njih nisu od presudnog značaja.

"Nemamo priliku da našim jedinicima svaki dan ovako nešto izvodimo. Vežba je velika, sa mnogo učesnika i tehnike. Kada se sve to uključi, veliki je izazov da svi radimo kao jedan", kaže desetar Nikola Aleksić iz 21. pešadijskog bataljona.
I desetar Desimir Savić ističe značaj vežbe na Pešteri, jer vojnici nemaju takvu priliku u svojim jedinicama.
Na Pešteri pešadija čini veliki deo angažovanih vojnika. Čete pešadinaca i pešadijskih minobacača pokazuju i koliko se ovaj rod menja.
"Pešadija sada ima nova sredstva, pre svega pešadijski vodovi i čete koji su opremljeni vozilom 'lazar"', napominje komandant 21. pešadijskog bataljona major Vladimir Božović.
"Može se reći da pešadije u klasičnom smislu nema. Pešadija je sada visokopokretni rod vojske sa adekvatnom oklopnom zaštitom i povećanom vatrenom moći sa daljinski upravljivom borbenom stanicom na 'lazaru"', dodaje Božović. 
Pešadija za koju kažu da je kraljica ratovanja najmasovniji je rod u svim vojskama sveta. Bez obzira na promene kroz koje prolazi, njen zadatak ostaje da učestvuje u borbama i pruža podršku na svim vrstama terena i u svim vremenskim uslovima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.