Izvor: TangoSix.rs, 19.Jul.2019, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalija prvi inostrani kupac brazilskog vojnog transportnog aviona KC-390

Na zvaničnom internet sajtu vlade Portugala, 11. jula objavljena je informacija da je Kabinet ministara ove države odobrila troškove za nabavku pet transportnih aviona Embraer KC-390, usluga logističke podrške kao i isporuku simulatora letenja. Budžet projekta iznosi 827 miliona evra a planirano je da isporuka aviona počne februara 2023. i da traje do februara 2027. godine odnosno da Portugalija dobija jedan avion godišnje.
Portugalija je zajedno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Češkom i Argentinom, jedna od zemalja koja je finansijski učestvovala u programu razvoja KC-390. Još septembra 2010. ministri odbrane Brazila i Portugala potpisali su Deklaraciju o nameri koji je postao osnovni dokument za dalje pregovore o učešću portugalskih firmi u konstruisanju i proizvodnji novog aviona kao i o nabavci šest KC-390 za Ratno vazduhoplovstvo Portugalije. U periodu od 2012. do 2015. Portugalija je investirala 30 miliona evra a 30. maja 2018. odobreno je dodatnih 10 miliona evra za finansiranje zajedničkog projekta razvoja i proizvodnje sa Embraerom.
Prethodno je 27. jula 2017. godine vlada Portugala ovlastila Ministarstvo odbrane da započne pregovore sa Embraerom o nabavci 5 KC-390 sa šestim primerkom kao opcijom. Parlament Portugala odobrio je Zakon o vojnim programima za period od 2019. do 2030. kojim je predviđena nabavka 5 KC-390 za 827 miliona evra. Ovi avioni će u RV Portugala zameniti šest američkih transportera (od kojih su 4 u letnom stanju) Lockheed C-130H i C-130H-30 ‘’Hercules’’ iz sastava 501. eskadrile „Bisontes“, 6. vazduhoplovne baze Montijo koji su nabavljeni pre 40 godina i koji su već dostigli ograničenje svog životnog veka ali se trenutno radi na produženju resursa i manjoj modernizaciji kako bi ostali u upotrebi dok ne budu isporučeni KC-390.
Ministar odbrane Portugala Joao Gomes Cravinho izjavio je da KC-390 ima interkontinentalni dolet i sposobnosti za izvršavanje različitih zadataka u intereseu oružanih snaga ali i civilnih vlasti. Ministar je dodao da će nabavka ovih aviona unaprediti mogućnosti portugalskih oružanih snaga za vazdušni transport trupa i tereta, desantiranje i dopunu gorivom u vazduhu drugih aviona , obavljanja operacija traganja i spasavanja, medicinske evakuacije kao i za podršku ostrvskim teritorijama. U principu, Portugal će dobiti avione dvostruke namene koji će moći da se koriste i u vojne i u civilne svrhe, a jedna od važnih namena biće i protivpožarna borba.
Civilnu sertifikaciju brazilske Nacionalne vazduhoplovne agencije ANAC avion KC-390 je dobio 23.10.2018. i trenutno se nalazi u procesu serijske proizvodnje. Prvi i drugi prototip su poelteli 2015. odnosno 2016. godine, a svoje prve letove imala su i dva serijska primerka od kojih prvi 9.10.2018.
Prvi korisnik je Ratno vazduhoplovstvo Brazila koje je naručilo 28 aviona a svoje prve primerke dobiće u trećem kvartalu ove godine. Do sada su pismo o namerama za nabavku aviona potpisali i Argentina za 6 aviona, Češka za dva aviona, Čile za 6 aviona i Kolumbija za 12 aviona. Interes za KC-390 je pokazao i Novi Zeland kao i još nekoliko država. U planu je da se napravi i komercijalna verzija KC-390 a prošle godine je preliminarni sporazum za nabavku 6 takvih aviona potpisala portugalska aviokompanija SkyTech.
The post Portugalija prvi inostrani kupac brazilskog vojnog transportnog aviona KC-390 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Poznat prvi strani kupac vojnog transportnog aviona KC-390

Izvor: B92, 19.Jul.2019

Lisabon -- Na zvaničnom sajtu vlade Portugala, 11. jula objavljeno je da je kabinet ministara odobrio troškove za nabavku pet transportnih aviona Embraer KC-390...Takođe je odobreno plaćanje usluga logističke podrške kao i isporuke simulatora letenja...Budžet projekta iznosi 827 miliona evra a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.