Porodilje i trudnice da prijave ako su im uskraćena prava

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodilje i trudnice da prijave ako su im uskraćena prava

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo je apelovalo na trudnice i mlade majke da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa svojim pravima za vreme privremene sprečenosti za rad propisanih Zakonom o radu i Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom i da, ako smatraju da su im uskraćena neka od prava koja im sleduju po zakonu, to odmah i prijave nadležnima.
Kako se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saopštenju, porodilje se mogu obratiti nadležnoj inspekciji rada povodom neisplaćenih naknada zarada, a poreskoj upravi povodom neuplaćenih doprinosa na obavezno socijalno osiguranje.
Ministarstvo podseća i da je formiralo i posebnu opciju za trudnice i porodilje kako bi lakše i brže Inspekciji rada mogle da prijave poslodavce koji su prekršili zakon i time im uskratili prava koja imaju.
U saopštenju se takođe ističe da "svaki građanin Republike Srbije, ukoliko smatra da su mu povređena određena prava, koja mu pripadaju po zakonu, a u nadležnosti su Ministarstva, potrebno je da se lično obrati nadležnoj instituciji koja će reagovati u skladu sa Zakonom i svojim ovlašćenjima i nakon toga stranku obavestiti o daljem toku upravnog postupka".
"Svesni problema koji su postojali u našoj državi u prošlosti, kada je ovu državu vodio neko drugi, Vlada Republike Srbije prema jasnim smernicama predsednika Aleksandra Vučića i sprovodeći niz mera, aktivno se bori protiv rada na crno istovremeno poštujući prava svih građana Srbije", navodi Ministarstvo.
Povodom zahteva pojedinih medija za davanje poverljivih informacija o toku upravnog postupka u vezi sa kršenjem prava od strane poslodavaca za isplatu zarada trudnicama Ministarstvo podseća da je novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je stupio na snagu od 1. jula prošle godine, uvedena novina koja podrazumeva direktnu uplata zarada iz budžeta države na račun porodilja i trudnica, a ne kao što je to bilo do tada, na račun poslodavca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porodilje i trudnice da prijave ako su im uskraćena prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2019, 05:08

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ponovo je  apelovalo na trudnice i mlade majke da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa svojim pravima za vreme privremene sprečenosti za rad propisanih Zakonom o radu i Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom i da, ako smatraju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.