Izvor: RTS, 22.Jan.2021, 15:26

Popovićeva sa predsednicom Društva sudija Srbije o gorućim problemima u pravosuđu

Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je sa predsednicom Društva sudija Srbije Snežanom Bjelogrlić i pozvala predstavnike tog društva da zajedno rade na rešavanju gorućih problema u pravosuđu.
Popovićeva je rekla da predstavnici Društva sudija Srbije treba da učestvuju i u radu Radne grupe Ministarstva pravde za izmenu Zakona o parničnom postupku i da su njihovi predlozi dobrodošili, bez obzira na različite stavove o nekim pitanjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Na sastanku je kao jedan od gorućih problema koje odmah treba rešavati navedena preopterećenost sudija i sudova u parničnoj materiji, u čemu Beograd prednjači, saopštilo je Ministarstvo pravde.
Ministarka je naglasila da je neopohodno da se postigne konsenzus i izbegne polarizacija, jer su svi segmenti pravosudnog sistema na istom zadatku – da pravosuđe u Srbiji funkcioniše na dobrobit svih građana kao i da se poboljša položaj svih zaposlenih u pravosuđu.
Kako se navodi u saopštenju, Popovićeva je rekla je da je Visokom savetu sudstva predložila da uradi sveobuhvatnu analizu kako bi se utvrdilo koliko sudija nedostaje i koliko je još sudova potrebno otvoriti u Srbiji, kako bi se dodatno obezbedila njihova efikasnost.
Na sastanku je takođe rečeno da se razmatra mogućnost da se sudovi sa velikim brojem predmeta rasterete tako što će se deo tih predmeta preneti sudijama po čitavoj Srbiji.
Snežana Bjelogrlić je podsetila da je Društvo sudija Srbije, koji ima 1.100 članova, Parlamentu uputilo proceduralne i sadržinske predloge na Ustavne amandmane, koji su već u skupštinskoj proceduri.
Ministarka Popović je rekla da će sastanci sa predstavnicima Društva sudija Srbije biti redovni i najavila da će jedna od budućih tema biti i suđenje u razumnom roku, zaključuje se u saopštenju resornog ministarstva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministarka Popović: Neophodno je da se postigne konsenzus

Izvor: B92, 22.Jan.2021

Ministarka pravde razgovarala je sa predsednicom Društva sudija Srbije i pozvala predstavnike da zajedno rade na rešavanju problema u pravosuđu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.