Izvor: RTS, 22.Apr.2021, 13:01

Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Suzana Paunović položile su vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti, "Staro sajmište" na Novom Beogradu.
Vence su položili predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nikodijević i predstavnici diplomatskog kora, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Počast žrtvama odali su i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i građani.
Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.
Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu 1941. i 1945. godine u njemu je ubijeno stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).
Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama genocida na beogradskom Starom sajmištu

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2021

U okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, danas su državni zvaničnici položili vence na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.