Položeni venci na spomen-ploču Dragana Maksimovića

Izvor: RTS, 07.Feb.2019, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na spomen-ploču Dragana Maksimovića

U znak sećanja na tragično preminulog glumca Dragana Maksimovića Makse, direktorka Drame Narodnog pozorišta Tanja Šljivar položila je cveće na spomen-ploču na Zelenom vencu, na mestu gde je, u noći između 17. i 18. novembar 2000. godine, nekadašnjeg prvaka Drame nacionalnog teatra brutalno pretukla grupa skinhedsa.
"Narodno pozorište već godinama na Maksin rođendan, a ne na dan kada je preminuo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili kada je pretučen, obeležava njegov život, veliku karijeru i doprinos srpskom i jugoslovenskom pozorištu i filmu", rekla je Tanja Šljivar.

Ona je istakla da se time podseća na veliki umetnički doprinos i život glumca koji je preminuo tri dana pre svog rođendana.
Tanja Šljivar je rekla da je Maksimovićev tragičan odlazak samo jedan od slučajeva koji nas opominju na ogroman problem rasizma i da se ne smeju dopuštati propusti u kažnjavanju nasilja.
Maksimović je 4. februara 2001. godine, dva i po meseca pošto je pretučen, podlegao povredama.
Spomen ploča, pored nekadašnjeg restorana "Beli grad", otkrivena je 18. novembra 2006. godine na inicijativu reditelja Gorana Markovića, u znak sećanja na priznatog dramskog umetnika, ali i kao opomena da se takav bezumni i ludački čin nikad više ne ponovi.
Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu, a tokom karijere ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.
U Nacionalnom teatru u Beogradu debitovao je 1971. godine ulogom Vojnika u predstavi "Majka Hrabrost i njena deca".
Tokom tri decenije, na sceni matičnog teatra ostvario je veoma zapažene role u predstavama "Sarajevski atentat" (Nedeljko Čabrinović), "Mandragola" (Fra Bepo), "Britanik" (Neron), "Lenjin, Staljin, Trocki" (Genrih Grigorijevič Jagoda), "Kosovska hronika" (Avdula), "Ribarske svađe" (Bepo), "Poslednja potera za zlatom" (Cager), "Kraj partije" (Ham), "Mesec dana na selu" (Ignjatije Ilič Spigeljski), "Suđenje gospođi Bovari" (Senar), "Dugo putovanje u noć" (Edmund Tajron), "Maksim Crnojević" (Dužde od Mletaka)...
Igrao je u televizijskim serijama "Otpisani", "Duvanski put", "Priče iz majstorske radionice", "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Otvorena vrata", "Gore dole"...
Glumio je u filmovima "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Pad Italije", "Nož", "Mi nismo anđeli", "Crni bombarder", "Stršljen", "Lepa sela, lepo gore"...
Maksimović je, kako podsećaju iz nacionalnog teatra, bio jedini srpski glumac koji je sarađivao sa jednim od najpriznatijih svetskih pozorišnih reditelja Piterom Brukom i u njegovoj drami "Susreti sa izuzetnim ljudima", iz 1979. godine, maestralno je odigrao ulogu jermenskog filozofa i mistika Gurđijeva. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.