Polaganje prijemnih ispita za specijalna odeljenja u Nišu

Izvor: B92, 26.Apr.2021, 20:26

Polaganje prijemnih ispita za specijalna odeljenja u Nišu

Prijavljivanje osmaka za upis u neko od specijalizovanih odeljenja niških gimnazija je završeno, a polaganje prijemnog ispita biće organizovano u periodu od 7. do 17.maja.

Ove godine, kako su najavili iz Ministarstva prosvete, kandidati koji upisuju specijalizovana odeljenja ispite će polagati znatno pre polaganja završnog ispita kako bi imali dovoljno vremena da se pripreme i za testove na maloj maturi. U niškim gimnazijama su u toku i prireme za prijemne ispite koji će, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu u školama, trajati do samog polaganja prijemnog.

Pre završnog ispita prijemne ispite će polagati i osnovci koji upisuju dvojezična odeljenja. Dvojezična odeljenja ponuđena su učenicima Gimnazije “Svetozar Marković” kao i u gimnazijama “Bora Stanković” i Prvoj niškoj gimnaziji. U zavisnosti na kom jeziku se sluša nastava u ovim odeljenjima učenici polažu test na tom jeziku. U Gimnaziji “Svetozar Marković” to su francuski i engleski, u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac to je nemački, a u Gimnaziji “Bora Stanković” to je engleski jezik.

Početkom maja počeće prijemni ispiti i za učenike specijalizovanih odeljenja kojih ima u svim niškim gimnazijama. U Gimnaziji “Svetozar Marković” upisuju se talentovani matematičari i fizičari, dok se u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac upisuju osmaci koji nastavu slušaju na engleskom jeziku, a u pitanju je filološko odeljenje.

"Ove godine smo dobili i novo odeljenje koje je namenjeno scenskim i audio umetnostima, ali je tu i odeljenje za osmake koji su posebno nadareni za geografiju i istoriju", kažu u ovoj školi, prenose Niške vesti.

U Gimnaziji “9.maj” upisuje se druga generacija učenika koji su talentovani sportisti, a u Gimnaziji “Bora Stanković” je odeljenje za talentovane informatičare.

U isto vreme kada osmaci polažu prijemni za upis u specijalizovana odeljenja, prijemne ispite polažu i učenici koji upisuju Umetničku ili Muzičku školu.

Nakon polaganja prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja osmaci će plagati i završni ispit u matičnim osnovnim školama. Testove na završnom ispitu osmaci će rešavati 23, 24. i 25. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.