Izvor: RTS, 10.Feb.2021, 07:14

Pojedina naselja u opštini Medveđa odsečena od sveta, kreće se u sanaciju mostova

Situacija u Medveđi izazvana vremenskim nepogodama gotovo je normalizovana, ali je šteta velika. Sanacija počinje od mostova.
Obale svedoče o silini koja je u trenu iščupala most i odnela ga. Privremeni prelaz jedina je veza meštana Svirca sa životom i Sijarinskom Banjom.

Odsečeno od sveta ostalo je i naselje u Sijarinskoj Banji. Deca, stari i ljudi u kolicima ne mogu preko obrušenog mosta.
"Preko jedne daske na most, ako bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << velike vode i to će biti onemogućeno, naselje je bukvalno odsečeno", kaže Hamdi Haljimi iz Sijarinske Banje.
Hitna sanacija šest oštećenih i u poplavama uništenih mostova počinje od Ravne Banje, mosta koji vodi ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom.
Slovenka Kocić iz Odeljenja za urbanizam Opštine Medveđa ističe da će ono što mogu gledati da finansiraju iz opštinskog budžeta, ostatak iz republike pošto su i "Putevi Srbije" upoznati sa situacijom da postoji prekid u komunikaciji kompletnih naseljenih mesta.
U nižim delovima opštine voda, u višim nedaće su doneli sneg i led. Ionako težak život dodatno su otežali zavejani, drvećem zakrčeni putevi i mrak. Posle gotovo mesec dana u mahali Miskići sijalice su zasijale zahvaljujući agregatu.
"Mnogo je lakše, olakšava život, pre je bilo na gas, lampu. Sada mogu da rade frižideri, zamrzivači, sve funkcioniše. A ono što je bilo u zamrzivačima je bačeno", poručuje Nikola Đurašinović iz Stuble.
Milka Mitrović iz istog sela kaže da takav sneg, polomljeno voće, ne pamti niko.
Sneg je okopneo, ali problema još ima.
"Trenutno imamo petnaestak do dvadeset kuća bez električne energije, ostali su nam krajevi niskonaposke mreže. Naši građani pretrpeli su veliku štetu, voćnjaci su desetkovani i ogromne su štete na čitavim kompleksima šuma", naglašava predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.
Samo šteta na putevima premašila je 250 miliona dinara, radovi počinju krajem nedelje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.