Podzemni prolazi u Beogradu idu na koncesiju

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzemni prolazi u Beogradu idu na koncesiju

Prolazi ispod najprometnijih beogradskih ulica su u funkcionalnom stanju, ali se često posle obilnijih kiša nađu pod vodom. Grad je odlučio da kroz koncesiono ulaganje, odnosno, javno-privatno partnerstvo sredi podzemne prolaze i postavi opremu za upravljanje saobraćajem koju će koristiti grad.
Dušan Rafailović, gradski sekretar za saobraćaj navodi da je predmet koncesije između ostalog i sređivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delova podzemnih pešačkih prolaza.

"Predmet koncesije podrazumeva finansiranje, nabavku, izgradnju, postavljanje i povezivanje elementa urbane opreme u javnom interesu grada Beograda. Sređivanje delova podzemnih pešačkih prolaza, zamenu postojećih pokretnih stepenica sa ugradnjom novih, održavanje i ugradnju novih liftova za invalide...", objašnjava Rafailović.
Koncesionar će dobiti pravo da u komercijalne svrhe koristi digitalne panoe kao prostor za reklamu. Te ekrane Grad će moći da koristi za emitovanje informacija, koje su važne za Beograđane.
Koncesija se raspisuje na 25 godina, a koncesionar će uložiti sredstva u rekonstrukciju podzemnih prolaza i opremu i platiti gradu koncesionu nadoknadu Rafailović.
"Ukupna vrednost projekta procenjuje se na 35,249,569 miliona evra. Koncesionar ima obavezu plaćanja koncesione nadoknade u visini 12,481,375 evra", navodi Rafailović. 
Kada bi realizacija celog projekta mogla da počne još nije poznato, ali grad je usvajanjem odluke stvorio mogućnost da Putevi Beograda i Sekretarijat za saobraćaj pokrenu procedure za rerlaizaciju.
Ovom odlukom je predviđeno da po sklapanju ugovora koncesionar ima rok od godinu dana da uradi nekomercijalni deo investicijcije, a pet za komecijalni deo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.