Područje novobeogradskih blokova bombardovali i Nemci i saveznici – pronalazićemo još avio-bombi

Izvor: TangoSix.rs, 03.Sep.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Područje novobeogradskih blokova bombardovali i Nemci i saveznici – pronalazićemo još avio-bombi

Radnici Beogradskih elektrana na Novom Beogradu u Bloku 34 iskopali su prilikom radova na toplovodnoj mreži juče i prekjuče dve neeksplodirane avionske bombe iz Drugog svetkog rata.
Kako Blic prenosi bombe su težine oko 100 kilograma i ubrzo su intervencijom policije prenete na bezbednu lokaciju na kojoj će biti uništene.
Još nije ustanovljeno o kom se tačno tipu avio-bombi radi s obzirom da su pronađene u krugu starog beogradskog aerodroma koji je bio od strateškog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << značaja za odbranu Beograda pre ali i za vreme Drugog svetskog rata.
Sam aerodrom bombardovan je u početnim napadima na Beograd proleća 1941. godine od strane Sila osovine ali i 1944. godine tokom savezničkog bombardovanja.
Nemački avioni koji su bombardovali Beograd obično su koristili avio-bombe težine 50 ili 250 kilograma dok je decembra 2013. godine pronađena avionska bomba teška preko jedne tone u Budimskoj 36, na Dorćolu, takođe zaostala iz ovog perioda, a bila je deo naoružanja bombardera Heinkel He 111. 
Zbog velike povšine na kojoj se prostirao stari aerodrom ovo sigurno neće biti poslednji slučaj pronalaska neeksplodiranih sredstava iz Drugog svetskog rata.
Stari aerodrom na satelitskom snimku današnjih Blokova. Lokacija pronađenih bombi obeležena crvenom bojom / Ilustracija: Nenad TodorovićThe post Područje novobeogradskih blokova bombardovali i Nemci i saveznici – pronalazićemo još avio-bombi appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.