Podrška i pomoć značajni za decu na lečenju

Izvor: RTS, 27.Okt.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška i pomoć značajni za decu na lečenju

Teške bolesti, sa neizvesnom prognozom, ili neizlečive bolesti, nažalost, pogađaju i decu. Ne postoje precizni podaci, ali se procenjuje da u Srbiji ima između 1.500 i 2.400 dece kojima je potrebno palijativno zbrinjavanje, istaknuto je na prvom Kongresu za pedijatrijsko palijativno zbrinjavanje u Institutu za majku i dete.
Sa napretkom medicine sve uspešnije se leče teške bolesti kod dece i adolescenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i smrtnost je sve manja. Međutim, u tim važnim utakmicama, neretko je pobednik i bolest.

Samo u Institutu za majku i dete trenutno je 18 pacijenata koji neće biti pobednici. U njihovim najtežim trenucima, neophodno je uraditi sve da poslednji dani života te dece budu sa što manje patnje. Pomoć je neophodna i porodici. 
"Neki žele da pričaju o pozitivnim stvarima, da se sećaju prošlosti, razmišljaju o budućnosti, tinejdžeri nekad otvoreno razgovaraju o patnji i bolu. Ono što se trudimo je da ih kroz dodir, reč, umirimo da patnju i bol što lakše podnesu", kaže Vukačin Čobeljić, psiholog u Dečjoj klinici u Tiršovoj.
"Mi na odeljenju imamo i sobu sa posebnim uslovima - sa klimom, mokrim čvorom, TV-om, koja podrazumeva i boravak roditelja, nekotrolisani broj poseta", kaže dr Snežana Pupovac Stojanović iz Opšte bolnice u Šapcu.
Srbija ima Nacionalni program za palijativno zbrinjavanje dece a formirana je i radna grupa Ministarstva zdravlja. Pripemaju se stručno-metodološka uputstava, a lekar, medicinska sestra i psiholog ubuduće će činiti tim koji treba da pomogne.
"Iz cele Srbije dolaziće ovde kod nas, biće u kontaktu sa bolesnom decom, tako da će u periodu od tri do pet dana otići u svoje sredine edukovaniji i spremniji da pomognu", kaže dr Vladislav Vukomanović, načelnik Pedijatrije Instituta za majku i dete.
Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić kaže da će skup pomoći svim kolegama od najvišeg nivoa zdravstvene zaštite do primarne zdravstvene zaštite, odnosno doma zdravlja. 
Godišnje je palijativno zbrinjavanje neophodno za više od 1.500 dece. Takve situacije dešavaju se kod prevremeno rođenih beba, dece obolele od neurodegenerativnih bolesti, kod hematoonkoloških oboljenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.