Izvor: RTS, 15.Sep.2021, 06:54

Počinje Jom Kipur - Dan pokajanja i pomirenja

Sa zalaskom sunca, za jevrejski narod počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja koji predstavlja vrhunac desetodnevnog perioda kajanja. Dan koji podseća da niko nije bezgrešan, provodi se u molitvama koje pozivaju na praštanje.
Jom kipur, Dan pokajanja, 25 sati potpunog posta, bez jela i pića, i posvećenosti molitvama trajaće do sutra uveče.

U jevrejskom kalendaru, Jom kipur smatra se najvećim praznikom koji je vrhunac desetodnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << perioda započetog Roš Hašanom, jevrejskom Novom godinom.
Uoči i na dan praznika, ljudi se mire, rukuju, mole jedni druge za oproštaj ako su im ranije učinili nešto nažao.
Svevišnji otvara tri knjige - Knjigu pravednika, Knjigu grešnika i Knjigu kolebljivaca, kojih je najviše.
Prvi se odmah upisuju u Knjigu života, grešnici u Knjigu smrti, a odluka o kolebljivcima donosi se na današnji dan.
U tom periodu, vernici traže oproštaj za sve loše učinjeno, jer svi gresi prema čoveku istovremeno su i gresi prema Bogu.
Na kraju, Bog prašta i oslobađa one koji se iskreno pokaju.
Postoji i običaj simboličnog prenošenja grehova na živinu. Molitvom se izražava želja da smrt živine bude otkup za dug, miran i srećan život. Zaklana živina se zatim poklanja sirotinji, mnogi daju prilog u novcu.
Nosi se bela odeća, kožna obuća je zabranjena. Obredni deo praznika završava se poslednjim otvaranjem svetog ormana u kojem se drže svici Tore, molitvom i oglašavanjem tradicionalnog roga, sofara.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.