Počeo drugi upisni krug, slabo interesovanje   za tehničke fakultete

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo drugi upisni krug, slabo interesovanje za tehničke fakultete

Drugi upisni rok za maturante koji nisu uspeli da upišu željeni fakultet u junu počeo je juče. Kako obično biva prvog dana predaje dokumenata na fakultetima, uglavnom nije bilo gužvi.

Za drugu šansu svršeni srednjoškolci mogu uglavnom još samo danas da konkurišu. Na državnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji ostala su 5.342 slobodna mesta, najviše na tehničkim i prirodnim fakultetima.

- Prvog dana drugog upisnog roka prijavila se samo 26 kandidata, a imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta za njih 240. Nadamo se većem broju sutra - rekli su juče u studentskoj službi Mašinskog fakulteta u Nišu. Slično je bilo i na srodnom fakultetu u Kragujevcu gde o trošku države može da studira još 76 studenata. Otprilike isti broj budućih brucoša konkurisao je na Tehnološkom fakultetu u Nišu, gde je ostalo 90 mesta, i na Tehničkim naukama na Prištinskom univerzitetu gde maturante čeka 119 indeksa. Građevinski fakultet u Subotici za sada želi da studira samo njih 13, a upražnjenih mesta je 66. Iako ima mesta za 156 studenata, samo njih 36 je ostavilo svoja dokumenta na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu.

- Prijavilo se 20 kandidata na duplo više slobodnih mesta. Kod nas prijavljivanje traje do petka tako da očekujemo veće interesovanje narednih dana - kažu na Fakultetu fizičke hemije u Beogradu. Potpuno drugačija slika mogla se videti na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Samo u prva dva sata predato je između 150 i 200 prijava. Beogradski Pravni fakultet je možda jedini gde se već u prvom danu prijavilo duplo više kandidata nego što može da ih primi. Pri tom je upražnjeno samo 90 mesta za samofinansirajuće studente. Za jedan od 317 indeksa Ekonomskog fakulteta u Subotici prijavljivanje počinje tek sutra, dok će prijemni biti održan 8. septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.