Izvor: RTS, 04.Okt.2022, 13:07

Pečurke bez deklaracije opasnost po život, trovanje može dovesti u red za transplantaciju

Za samo nekoliko dana ukupno 10 osoba smešteno je u Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA. Svi su jeli gljive kupljene na pijaci. Predsednik Mikološkog društva Srbije Aleksandar Knežević kaže da je najverovatnije reč o zelenoj pupavki, najotrovnijoj gljivi na našim prostorima. Ne kupovati pečurke bez deklaracije niti mešavine u kojima ima izlomljenih gljiva, poručuje Knežević i upozorava da posledice trovanja mogu trajno da oštete bubreg i jetru. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jedan pacijent koji je primljen u Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA je iz Lajkovca, dok je devetoro iz Šapca. Osmoro je u teškom stanju, a prema podacima sa VMA o simptomima, pretpostavlja se da su se otrovali našom najotrovnijom gljivom, na koju se poslednjih nedelju dana često nailazi, kaže predsednik Mikološkog društva Srbije Aleksandar Knežević.

"Pretpostavljamo da se radi o zelenoj pupavki", kaže Knežević.
Podseća da je pre sedam dana u Jutarnjem programu RTS-a upozorio građane na opasnost koju nosi kupovina gljiva na slobodnim tržnicama.
"Savet je uvek – nemojte kupovati gljive ako nemaju deklaraciju o vrsti i poreklu robe. Ako se takva roba nađe na tržnici, morate da budete oprezni", rekao je Knežević.
Upozorava da treba izbegavati i mešavine gde su tela pečuraka izlomljena, jer je za fatalne posledice dovoljno da se u toj mešavini nađe samo jedna otrovna pečurka.
"Ono što je važno prilikom sakupljanja gljiva, osim što mogu da se nađu izlomljene – zelena pupavka pre nego što dođe u fazu zrelog, plodonosnog tela ima formu jajeta. I vrlo često može da se greškom zameni sa nekoliko vrlo cenjenih jestivih vrsta. I tu nastaje problem", rekao je Knežević.
Otkazuju bubreg i jetra Napominje da se simptomi trovanja javljaju kasno.
"Prvi simptomi su blaži, gastrointestinalni, čak pacijent počinje da se oseća nešto bolje. Misli da je sve u redu. Tek drugog dana počinju ozbiljniji simptomi kada otkazuju funkcije bubrega i jetre i kada je potrebna hitna hospitalizacija. Vrlo često takvi pacijenti ostaju sa trajnim oštećenjima bubrega i jetre, vrlo često su posle kandidati za transplantaciju jetre", rekao je Knežević.
Istakao je da je između 80 i 90 odsto trovanja sa smrtnim ishodom u svetu upravo od zelene pupavke.
Ne kupovati pečurke bez deklaracijeIstiče da se pečurke na otkupnim stanicama kontrolišu, ali da su problem one koje se kupuju kod neovlašćenih prodavaca na pijacama. Problem su, dodaje, i gljive koje nisu otrovne, ali mogu da izazovu blaže probavne smetnje.
Knežević objašnjava da i jestive pečurke mogu da budu problematične jer mogu da sadrže supstance koje su alergeni i budu teže za varenje.
Gljive kojima se otrovalo 10 pacijenata sa VMA kupljene su na pijaci.
Pokrenuta je istraga i uhapšena je 72-godišnja žena koja je osumnjičena za delo protiv zdravlja ljudi. Određeno joj je zadržavanje do 48 sati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.