Patrijarh Porfirije poželio srećan početak Božićnog posta

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2021, 16:57

Patrijarh Porfirije poželio srećan početak Božićnog posta

U video-obraćanju na svom Instagram profilu patrijarh je naveo da post nije dijeta i da se smisao posta ne sastoji, pre svega, u suzdržavanju od određene hrane, nego podrazumeva sticanje ljubavi i onoga što je Hrist svojim rođenjem doneo.
- A to je mir, mir sa Bogom, mir sa drugim ljudima, prirodom, tvorevinom Božijom i mir sa samim sobom - istakao je Njegova svetost. On je rekao da s tim ciljem čovek treba da ulaže telesni napor, ali i da kao temelj svakog tog napora ima molitvu, jer ona dovodi pred lice Božje i u svetlost njegovog prisustva, kada se daje mogućnost da ljudi sagledaju sebe, vide svoju dušu, nedostatke, padove i promašaje. - I da onda, iz te najniže tačke svog postojanja, uputimo toplu molitvu Bogu da bude sa nama i da njegovom slavom i silom gradimo vrlinu u sebi, tako što ćemo sve što smo dobili kao potencijal i dar od Boga, uz pomoć Božju, razvijati kako bismo stvorili u sebi meru rasta visine Hristove - rekao je patrijarh. Poželivši da i ovaj post bude blagosloven kao i svaki drugi, patrijarh Porfirije je poželio da Bog da da, pored vežbanja svoje volje u lišavanju od određene vrste hrane, svako sebe liši svake loše pomisli i zle želje. - Kako bismo, očistivši sebe od svega što je u nama nedostojno Boga, mogli da deblokiramo svaku vrstu prepreke u razvijanju vrline, svakog dobra, milosrđa, praštanja, ljubavi i postizanja mira, kojim ćemo se pozdravljati na praznik rođenja Hristovog - istakao je patrijarh Porfirije. Danas je počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.