Izvor: RTS, 22.Apr.2021, 13:33

Patrijarh Porfirije: Sa Krivokapićem postignuta saglasnost, mislim da ćemo veoma brzo potpisati ugovor

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika ode u Crnu Goru i potpiše taj dokument.
Patrijarh Porfirije je u izjavi za Tanjug rekao da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koga će se regulisati odnos države prema SPC u toj zemlji, ali i odnos crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom na to da se pregovori vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.
"Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da će uskoro doći do potpisivanja tog ugovora", naveo je patrijarh.
Patrijarh kaže da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.
"Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i verskih zajednice u Crnoj Gori", rekao je patrijarh Porfirije.
"Sa velikom radošću ću otići u Crnu Goru"Kada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, patrijarh kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni detalji kada će to tačno biti, ali da će sa velikom radošću otići u Crnu Goru.
"Mislim u najskorije vreme, sada dolaze vaskršnji praznici i kada prođu, u direktnom kontkaktu sa premijerom ćemo se lako dogovoriti", naveo je poglavar SPC.
Dodaje da je to načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.
"Duboko sam uveren da će potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima, a smatram da zapravo uopšte nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, budući da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i verskim zajednicama", dodao je patrijarh.
Kako je istakao, po tom pitanju postoji neki ustaljeni i opšte prihvaćeni kontekst i princip koji je apsolutno poštovan prilikom pisanja i ugovora koji treba da se potpiše u Crnoj Gori.
"Što se tiče ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno"Na pitanje kako tumači to što je crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, patrijarh kaže da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.
"Što se tiče ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno i ti pregovori i razgovori se vode već godinama. U krajnjoj liniji, sadržaj tog ugovora biće dostupan svakome. Na osnovu tog ugovora će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori, ali i odnos crkve prema državi. Ne razumem formulaciju gospodina predsednika, a verujem da i on razume da tu ne postoji nikakav problem", naveo je patrijarh.
Dodaje da će za Vaskrs biti u Beogradu i da će služiti vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save, kao što je to činio i prethodni partijarh Irinej.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Stavićemo tačku na nesporazume SPC i Crne Gore" Patrijarh Profirije: Postignuta saglasnost o Ugovoru sa CG

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2021

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima...Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Porfirije: Uskoro potpisujem ugovor Crne Gore i SPC

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Apr.2021

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je 22. aprila za agenciju Tanjug da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC. Porfirije je rekao i da je načelno dogovoreno da posle uskršnjih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.