Pašalić : Utvrditi okolnosti zlostavljanja maloletnih migranata

Izvor: RTS, 23.Jun.2020, 18:41

Pašalić : Utvrditi okolnosti zlostavljanja maloletnih migranata

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je danas od nadležnih da utvrde sve okolnosti fizičkog zlostavljanja maloletnih migranata u Centru za azil Bogovađa.
Zaštitnik je utvrdio da Centar za azil Bogovađa i Međuopštinski centar za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica nisu preduzeli odgovarajuće mere povodom fizičkog nasilja radnika obezbeđenja nad maloletnim migrantima koji su bili smešteni u centru u Bogovađi i od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio je da utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.
Postupajući po sopstvenoj inicijativi, Zaštitnik je u radu ova dva centra utvrdio brojne propuste i zatražio da o celom slučaju odmah obaveste MUP, navodi se u saopštenju na sajtu Zaštitnika građana.
Postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komesarijata za izbeglice i migracije, Centra za azil Bogovađa i Međuopštinskog centra za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica Zaštitnik je pokrenuo nakon što mu se obratila Grupa za decu i mlade "Indigo" koja ga je obavestila da im se 11. maja obratio maloletni migrant bez pratnje koji je smešten u Centru za azil Bogovađa tvrdeći da maloletni migranti bez pratnje smešteni u tom centru trpe fizičko nasilje od pripadnika obezbeđenja.
MUP, kako navodi Zaštitnik, treba da utvrdi da li su tačni navodi da su policijski službenici intervenisali u Centru za azil Bogovađa kako bi obezbedili mir u prostorijama za spavanje, da li je policijskim službenicima bilo poznato da je te noći došlo da nasilja nad maloletnim migrantima od strane radnika obezbeđenja i da li su povodom toga preduzimali bilo kakve mere i aktivnosti.
Zaštitnik u preporuci navodi i da Komesarijat za izbeglice i migracije treba da izradi odgovarajuće smernice o načinu postupanja rukovodilaca centara u slučajevima sumnje na nasilje i zlostavljanje maloletnih migranata bez pratnje.
Ombudsman smatra da se postupanjem po datim preporukama može unaprediti rad Komesarijata za izbeglice i migracije i centara u njegovom sastavu, te je dao određene preporuke u pravcu unapređenja kompetencija i uspostavljanja dodatnih pravila rada, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zaštitnik građana: MUP da utvrdi okolnosti zlostavljanja migranata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jun.2020

Zaštitnik građana utvrdio je da Centar za azil Bogovađa i Međuopštinski centar za socijalni rad za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica nisu preduzeli odgovarajuće mere povodom fizičkog nasilja radnika obezbeđenja nad maloletnim migrantima koji su bili smešteni u centru u Bogovađi. Od Ministarstva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.