Pašalić: Tvrdnje Jukoma jednostrane i netačne

Izvor: RTS, 22.Dec.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Tvrdnje Jukoma jednostrane i netačne

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je kao netačne i jednostrane tvrdnje o radu Zaštitnika građana koje je izneo Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) na završnoj konferenciji projekta "Zašttnik građana u kontekstu evropskih integracija" 20. decembra. Naglasio da je netačna i informacija o datumu pokretanja postupka kontrole MUP-a u slučaju hapšenja zaposlenog u "Krušiku".
U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaštitnika ističe se da iznete tvrdnje obiluju proizvoljnim ocenama i da imaju za cilj da ospore dosadašnji rad i rezultate kako bi dočarale navodni pad poverenja građana u instituciju ombudsmana.

"Potpuno je razumljivo da neko ko dolazi iz teorije ne razume praktično funkcionisanje pravnog sistema. Nejasno je, međutim kako je Jukom na osnovu metodologije istraživanja koje je predstavio u prethodnim izveštajima došao do pojedinih zaključaka, koja zahtevaju dodatna istraživanja i instrumente. Govoriti o poverenju građana u institucije podrazumeva pre svega istraživanje stavova građana, što ovde nije bio slučaj, te stoga stičem utisak da je izveštaj zasnovan na proizvoljnim procenama", rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
U izveštaju Jukoma jedna od oblasti koja je analizirana bio je rad po pritužbama gde, kako tvrde, i dalje postoji problem odbacivanja velikog broja pritužbi zbog nenadležnosti, što, po njihovom mišljenju, znači da građani nedovoljno poznaju nadležnosti zaštitnika građana.
"Istina je da se sada pritužbe odbacuju brže, pre svega da građani ne bi bili mesecima u neizvesnosti, pa da im se tek naknadno, nakon nekoliko meseci pošto su se obratili Zaštitniku građana, saopštava da institucija nije nadležna, što je bila desetogodišnja praksa. Zbog toga smo uveli dve nove redovne aktivnosti - Dan otvorenih vrata (u Beogradu) i Dane ombudsmana (u gradovima i opštinama Srbije). Dakle, uveli smo praksu odlaženja građanima ''na noge'' upravo da bismo im približili nadležnosti institucije i upoznali ih sa načinima zaštite prava koja su im narušena", naveo je Pašalić.
On je naveo da je broj pritužbi i dalje prosečan na godišnjem nivou, dok je ukupan broj obraćanja Zaštitniku građana povećan u odnosu na prethodnu godinu za skoro 15 odsto, što je rezultat direktnog kontakta sa građanim.
Ombudsman je podsetio i da je radi efikasnijeg rada početkom ove godine oformio Odeljenje za hitno postupanje, čiji je zadatak da postupke koji su hitni, koji ne trpe odlaganje i administrativno komplikovanje i u kojima često oštećeni budu deca ili starije osobe, sprovodi po hitnoj proceduri.
"Prošle godine Zaštitniku se obratilo više od 9.000 građana" Pašalić je istakao da su potpuno netačni navodi iz izveštaja Jukoma da se nije pridržavao brojnih zakona i standarda, da je smanjio nivo efikasnosti promenom internih kapaciteta u pokušajima da poveća svoju nadležnost, da je odbio da nominuje osobe za izbor zamenika i da nije reagovao na velika kršenja ljudskih prava.
"Prošle godine ovoj instituciji obratilo se više od 9.000 građana, a primljeno je više od 3.000 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrede svojih prava, u najvećem broju u oblasti dobre uprave, te u ekonomsko-imovinskoj i socijalnoj sferi", naveo je Pašalić.
Takođe, posebna organizaciona jednica koja obavlja poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), ojačana je povećanjem broja izvršilaca koji će raditi na unapređenju i zaštiti prava lica lišenih slobode i sprečavanju torture.
Pašalić je naglasio da je netačna i informacija o datumu pokretanja postupka kontrole MUP-a u slučaju hapšenja zaposlenog u "Krušiku".
Naime, Zaštitnik građana je u novembru, mesec dana pre nego što je A. O. pušten iz pritvora, pokrenuo po sopstvenoj inicijativi i u okviru svojih nadležnosti postupak kontrole rada MUP-a, a potom uputio i urgenciju pošto odgovor nije dostavljen u traženom roku.
"Zato ne razumem licemernu izjavu da Zaštitnik građana treba, kako je naveo Jukom, da ''do kraja isprati slučaj A. O'', iako nema ni Ustavom ni zakonom propisanu mogućnost vršenja kontrole rada tužilaštva i sudova. Dakle, s jedne strane se zagovara da treba da nastavi postupak i prema organima za koje nije nadležan, a sa druge strane osporava mu se širenje nadležnosti na kontrolu sudske uprave", naveo je Zaštitnik.
On je rekao i da bi, s obzirom da su predstavnici Jukoma procenjivali, kako su sami naveli, kapacitete institucije Zaštitnika građana da osigura zaštitu i promociju ljudskih prava, trebalo utvrditi njihove kapacitete da se ovakvim procenama bave. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pašalić: Netačne i jednostrane ocene JUKOM-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2019

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas kao netačne i jednostrane tvrdnje o radu Zaštitnika građana koje je izneo Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) na završnoj konferenciji projekta "Zaštitnik građana u kontekstu evropskih integracija" 20. decembra...U saopštenju Zaštitnika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.