Pametna rukavica “unosi boje” u život slepih

Izvor: NovaEnergija.net, 13.Apr.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametna rukavica “unosi boje” u život slepih

Domaći startup Anora i Savez slepih Srbije potpisali su nedavno ugovor o saradnji koji će omogućiti dalje usavršavanje, promociju i implementaciju “pametne rukavice” namenjene slepim i teško slabovidim osobama, koju razvija ovaj startap. Saradnja će rezultirati mogućnošću da veliki broj slepih osoba što pre može da proba ovaj inovativni proizvod.
Ugovor u Naučno tehnološkom parku Beograd, gde se ovaj startap razvija, potpisali su osnivač Anore, Nikola Krstić >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.
“Pametna rukavica za slepe je značajno pomagalo koje treba da poboljša kvalitet života slepih ljudi, proizvod kakav do sada nije bio dostupan. Sporazum koji smo potpisali je sada i naša obaveza da dalje zajedno radimo na ovom i nekim sličnim projektima kako bi olakšati živote slepih osoba”, rekao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih nakon potpisivanja ugovora.
Nikola Krstić, osnivač startapa Anora, istakao je da ovakva saradnja i ugovor koji su potpisali pokazuje da su radili dobar posao u prethodnim mesecima.
“To dokazuje i da prototipi koje smo napravili zaista koriste slepim osobama, a naša želja i krajnji cilj jeste da slepi ove pametne rukavice mogu da dobiju i besplatno preko saveza ili države”, rekao je Krstić.
Pametna rukavica za slepe je multifunkcionalni elektronski uređaj osmišljen da slepim i teško slabovidim osobama omogući lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti: od orjentacije u prostoru, preko prepoznavanja i izgovaranja boja, do slanja trenutne lokacije staratelju ili prijatelju ako se slepa osoba izgubi, što su samo neke od mnogobrojnih funkcija.
Inače, Savez slepi Srbije, kao krovna organizacija za slepe i slabovide ljude, okuplja više od 12.000 registrovanih slepih i slabovidih osoba.
Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.