Talibani napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

Izvor: B92, 01.Avg.2021, 23:51

Talibani napreduju ka centrima gradova posle 20 godina

Kandahar -- Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih avganistanskih gradova.

Napadaju gusta tranzitna čvorišta i guraju liniju fronta duboko u urbane delove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti pre skoro dve decenije, javlja "Vašington post".

Talibanski borci su u subotu gađaili aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Avganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u međuvremenu nastavili.

"Došlo je do velike eksplozije, cela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti", rekao je Masud Ahmad Pašut, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vreme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan momenat u konfliktu između avganistanskih vlasti i talibana, ocenjuje "Vašington post".

Prethodno, okršaji su se uglavnom odigravali u ruralnim delovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Avganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Portparol bezbednosnih snaga, general Adžmal Šinvari rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su sve trupe na povećanom oprezu zbog "vanredne situacije" u Kandaharu i Heratu. Još nekoliko stotina vojnika je poslato u provincije gde su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mesecima, ali prethodnih dana, grupa se sve više i više približava centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Talibani napreduju ka avganistanskim gradova prvi put posle 20 godina

Izvor: Blic, 02.Avg.2021, 00:25

Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih avganistanskih gradova, napadajući gusta tranzitna čvorišta i gurajući liniju fronta duboko u urbane delove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti pre skoro dve decenije, javlja "Vašington post".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.