[POSLEDNJA VEST] Srušio se helikopter hrvatskog ratnog vazduhoplovstva OH-58D Kiowa Warrior

Izvor: TangoSix.rs, 27.Jan.2020, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[POSLEDNJA VEST] Srušio se helikopter hrvatskog ratnog vazduhoplovstva OH-58D Kiowa Warrior

Kako javljaju hrvatski mediji, jutros se oko 11:00 časova u more između poluostrva Zablaće i ostrva Zlarina srušio helikopter hrvatskog ratnog vazduhoplovstva OH-58D(R) Kiowa Warrior.
Kako je potvrdilo hrvatsko ministarstvo odbrane u pitanju je bio trenažni let dva helikoptera koji je započeo u 10:30 časova. Prilikom nesreće poginula su oba pilota.
Na konferenciji za medije komandant HRZ-a potvrdio je da je letelica na svojoj trenažnoj misiji po planu letela brišući let i >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da je njen par video da je udarila o more. Izgubljena naletelica (ev. broj 327) naletela je oko 500 sati, piloti su imali 2.500 i 1.000 sati naleta.

 
Hrvatska je bila prva država koja se odlučila za helikoptere OH-58D(R) koje su SAD aprila 2016. godine povukle iz naoružanja, proglasile viškom i u okviru programa US Excess Defence Articles (EDA) ponudile saveznicima kao donaciju. Takođe Hrvatska je i prva izabrala svoje primerke, nakon toga su to učinili i Tunis (24 helikoptera) i Grčka (70 komada).
Ukupne ugovorene obaveze iznosile su 34,8 miliona dolara od kojih je Vlada SAD iz fondova pomoći izdvojila 20,1 milion dok je Hrvatska iz budžeta svog Ministarstva odbrane obezdbedila preostalih 14,7 miliona dolara. Uz to Hrvatska je platila i PDV u iznosu od oko 13,5 miliona dolara. Procenjeno je da je realna vrednost ovih helikoptera zajedno sa trenažerima oko 220 miliona dolara.
Dobijeni primerci su, kako je prenelo hrvatsko Ministarstvo odbrane, proizvedeni u periodu od 2010-2012. dok su u naoružanje uvedeni i korišćeni između 2012. i 2015. godine i korišćeni do 2016. Prvih pet od 16 helikoptera OH-58D(R) Kiowa Warrior stigli su u Hrvatsku 30. jula 2016. godine da bi njihovo prvo javno prikazivanje bilo organizovano 10. avgusta iste godine. 
Preostalih 11 primeraka stiglo je na aerodrom Zemunik 3. decembra 2016. Prvi letovi na njima obavljeni su 11. aprila 2017., obuka je započeta početkom maja iste godine, prva bojeva gađanja i raketiranja bila izvršena 1. avgusta a početna operativna sposobnost postignuta je već početkom decembra 2017. Puna operativna sposobnost proglašena je sredinom septembra 2019. godine.

The post [POSLEDNJA VEST] Srušio se helikopter hrvatskog ratnog vazduhoplovstva OH-58D Kiowa Warrior appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Srušio se hrvatski vojni helikopter

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2020

Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće, potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo obrane. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.