[POSLEDNJA VEST] SMATSA više nije vlasnik Vršca: Vazduhoplovna akademija preuzela pilotsku akademiju

Izvor: TangoSix.rs, 21.Maj.2021, 13:50

[POSLEDNJA VEST] SMATSA više nije vlasnik Vršca: Vazduhoplovna akademija preuzela pilotsku akademiju

Kako je danas saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pilotska akademija u Vršcu od juče je u „sistemu dualnog obrazovanja“.
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore više nije vlasnik akademije a kako Tango Six saznaje „prelazak u sistem dualnog obrazovanja“ praktično znači da je ovaj centar za obuku pilota prešao u vlasništvo srednje stručne škole vazduhoplovne škole Vazduhoplovna akademija (bivši Petar Drapšin).
Ovim se okončava 11 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << upravljanja školom od strane SMATSA-e koja ju je 2010. godine preuzela na osnovu nenaplativih dugovanja za usluge kontrole letenja od Jat Airwaysa.
Zvanična primporedaja / Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Više detalja objavljeno je danas u saopštenju ministarstva:
„Vlada Srbije je donela odluku o osnivanju Visoke škole strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu“ izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, dodajući da se ovom odlukom rešava pitanje formalnog obrazovanja pilota, kontrolora leta i inženjera održavanja vazduhoplova u okviru državnog sistema obrazovanja.
Visoka škola strukovih studija vazduhoplovne akademije prve studente će primiti već od oktobra, a plan je da u naredne tri godine bude upisano 216 studenata na osnovnim i 144 na master studijama“, izjavio je Ružić.
Uprkos dugoj tradiciji školovanja ovih profila u Srbiji, oni nikada do sada nisu bili u sistemu državnog obrazovanja“, objasnio je ministar.
Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu, će uz srednju Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu i Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu činiti Vazduhoplovni trening centar za srednje i visoko dualno obrazovanje. Ovaj centar će biti jedinstven u Evropi i objediniće obrazovanje i obuku kadrova za vazduhoplovstvo i avio-industriju – od pilota, kabinskog osoblja, aviomehaničara, kontrolora leta.“
The post [POSLEDNJA VEST] SMATSA više nije vlasnik Vršca: Vazduhoplovna akademija preuzela pilotsku akademiju appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.