[POSLEDNJA VEST] Hrvatska Kroacija erlajnz kupuje 6 novih Erbasovih A220, najbliži simulator za ovaj tip aviona nalaziće se u Beogradu

Izvor: TangoSix.rs, 04.Okt.2022, 16:10

[POSLEDNJA VEST] Hrvatska Kroacija erlajnz kupuje 6 novih Erbasovih A220, najbliži simulator za ovaj tip aviona nalaziće se u Beogradu

Kako je danas saopštio hrvatski nacionalni avio-previznik Kroacija erlanjz, kompanija će kupiti 6 novih Erbasovih uskotrupnih putničkih aviona A220 kako bi do 2026. godine ovim tipom potpuno zamenila dosadašnje avione A320 i Dash 8.
– Sukladno Post-Covid strategiji Croatia Airlinesa usvojenoj u kolovozu prošle godine, s ciljem obnove flote i povećanja učinkovitosti poslovanja te daljnjeg jačanja konkurentske sposobnosti, hrvatski nacionalni avioprijevoznik donio je odluku kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << će do 2026. godine zamijeniti sve postojeće avione novom unificiranom „single type“ flotom na mlazni pogon.
Za obnovu flote odabran je zrakoplov tipa Airbus 220, europskog proizvođača Airbus. Zamjena flote Croatia Airlinesa realizirat će se kroz narudžbu 6 novih A220 zrakoplova, koji su ugovoreni kao dodatak postojećem ugovoru koji je kompanija zaključila 2008. tada za A319 zrakoplove, koji su potom 2015. godine zamijenjeni u A320 neo tip, da bi se konačno danas nakon usvojene strategije za novi razvojni ciklus odabrao tip A220, kapaciteta 127 i 148 sjedala.
Kroacije će, poput Er Baltika, postati još jedna avio-kompanija koja će koristiti isključivo A220 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Prilikom donošenja odluke posebna je pozornost bila posvećena kretanjima na visoko konkurentnom zrakoplovnom tržištu, cijenama goriva i emisijama CO2, ciljevima zelenih politika Europske unije, te zahtjevima naših putnika. Novim i kvalitetnijim zrakoplovima A220, kapaciteta 148 i 127 sjedala, osigurat će se bolji odgovor na konkretne potrebe putnika i efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem će se otvoriti i dodatne prilike u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima, našem vlasniku Republici Hrvatskoj i našim zaposlenima unapređenje i održivi razvoj. – navodi se u saopštenju Kroacije.
Tango Six je 2015. godine bio prvi medij iz regiona koji je obišao tada prvi put javno prikazanu Bombardijeovu C Seriju koja je, nakon prodaje Erbasu, rebrendiran u A220.
Erbas je današnjom prodajom porazio Embraer koji je Kroaciji nudio svoj unapređeni E195 E2 i De Haviland koji je hrvatskoj nacionalnoj avio-kompaniji predlagao nastavak upotrebe Dash turbo-elisinih regionalaca. Prodajne aktivnosti sve tri kompanije (uključujući i Boing) trajale su konstantno poslednje tri godine.
Najveći evropski proizvođač vazduhoplova tako je organizovao promociju svog (zapravo Er Baltikovog) A220 pre tačno godinu dana u Zagrebu. Letelica je obavila demonstracioni let za menadžment Kroacije ali i drugih regionalnih avio-kompanija među kojima je bio prisutan i tadašnji direktor avio-kompanije Er Montenegro Predrag Todorović. Rukovodstvo Kroacije tada je javno potvrdilo da bi se avion „savršeno uklopio“ u flotu kompanije.
Budući da je poslednja faza pregovora sa Erbasom trajala par meseci, Embraer nije sedeo skrštenih ruku i podjednako je aktivno prodavao svoje E2 rešenje. Tako su 19. septembra izveli interesantnu PR ofanzivu u minut do 12. Jutarnji List je objavio PR tekst u kojem je direktor Embraerovog komercijalnog sektora Arjan Meijer (videli smo ga u Beogradu, na SEAS-u 2016. godine) kazao da je E2 najisplativija opcija za Kroaciju.
Tango Six je početkom jula ove godine ekskluzivno javio da će se najbliži Level D simulator za Kroaciju erlajnz kao budućeg A220 operatera nalaziti u Beogradu.
Erbas je, ekskluzivno za Tango Sixov događaj, konferenciju Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope prošle godine snimio prezentaciju o adutima Erbasa A220, nekadašnjeg Bombardijeovog projekta:

 
The post [POSLEDNJA VEST] Hrvatska Kroacija erlajnz kupuje 6 novih Erbasovih A220, najbliži simulator za ovaj tip aviona nalaziće se u Beogradu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.