Ovaj pregled može život da vam spasi, a ne treba vam ni zdravstvena knjižica!

Izvor: BKTV News, 12.Sep.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj pregled može život da vam spasi, a ne treba vam ni zdravstvena knjižica!

Ne propustite!

U nedelju 17. septembra, vrata svih opštih bolnica u Srbiji i Kliničko-bolničkih centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu biće otvorena za pacijente radi preventivnih besplatnih pregleda.

Svi koji žele da provere svoju krvnu sliku, šećer u krvi, krvni pritisak ili urade EKG to će moći da urade od osam do 16 sati, a neće im biti potrebna čak ni zdravstvena knjižica.

"Vrata se otvaraju u nedelju u 8 sati, lekari i ambulante >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su spremne. Dobro došli su svi građani, bez obzira da li imaju zdrvatsvenu knjižicu ili ne, potrebno je doneti samo neki identifikacioni dokument. Ovo je prilika za sve koji inače zbog svakodnevnih obaveza nemaju vremena za preventivne preglede, da dođu, porazgovaraju sa lekarima i da dobiju instrukcije oko eventualnih daljih ispitivanja. Tog dana će i uprava i menadžment biti tu i pacijenti će i nas moći sve da pitaju. Apelujem na pacijente da ne dođu svi u osam ujutru, kako se ne bi stvarale velike gužve, bićemo tu do 16 sati", poručuje prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC Zvezdara.

Direktorka KBC Bežanijska kosa, ass. dr sc. med. Marija Zdravković, poručuje da pregled u nedelju nije potrebno unapred zakazati.

"Organizacija je dobra i svima koji dođu biće urađena analiza krvi, posebno šećer, biće izmeren krvni pritisak. Hronični bolesnici mogu, ako žele, da ponesu i medicinsku dokumentaciju. Jako je bitno da se odrede ovi osnovni parametri od kojih polazimo kada procenjujemo opšte stanje zdravlja. Ukoliko pacijenti dolaze u ranim časovima, dobro je da ne jedu, a ukoliko su jeli pre pregleda, treba to da kažu a mi ćemo u odnosu na smernice kada je bio poslednji obrok odrediti kakva je regulacija šećera u krvi, da li postoji bolest ili ne postoji. Ovo je izuzetna akcija Ministarstva zdravlja i treba da je iskoriste svi pacijenti koji inače nemaju vremena za posetu lekaru", poručuje dr Zdravković.

Kao što smo već pisali, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je projekat besplatnih pregleda, svake treće nedelje u mesecu, kada će biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sve građane.

Svaki drugi stanovnik Srbije ima visok pritisak, a hipertenzija je sve češća dijagnoza i kod dece i kod mladih i upravo je to razlog ove odluke Ministarstva zdravlja.

Resorni ministar Zlatibor Lončar je rekao da će besplatni pregledi početi u nedelju, 17. septembra, kada će se građanima meriti šećer, krvni pritisak i raditi EKG u svim oštim bolnicama u Srbiji i četiri kliničko-bolnička centra.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.