Ovaj dečak je 1995. godine hrabro vozio traktor od Knina do Beograda. Evo gde je sada...

Izvor: Blic, 05.Avg.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj dečak je 1995. godine hrabro vozio traktor od Knina do Beograda. Evo gde je sada...

Dragan Mioković traktor je poslednji put vozio tog avgusta 1995. godine, kada je kao 12-godišnjak prešao 600 kilometara od Gračaca do Beograda u koloni 280.000 Srba proteranih iz Krajine tokom akcije “Oluja”.

Slika dečaka koji vozi stari IMT-ov traktor, sa bakom u prikolici, postala je simbol stadanja, ali i borbe za opstanak.

- To je bio poslednji put da sam vozio traktor. Ubrzo smo ga prodali. Trebale su nam pare da bismo preživeli - seća se danas Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolaska u Beograd pre 20 godina.

Rodni dom u selu pored Gračaca napustio je sa bakom, majkom i mlađim bratom Duškom 4. avgusta 1995. “dok akcija ne prođe”. Akcija je prošla, ali se Dragan nije vratio kući. Ostao je u Beogradu. Prvo su se smestili kod rođaka, da bi potom iznajmili stan.

Danas radi u jednoj od vodećih domaćih kompjuterskih firmi, bavi se kompjuterima i dizajnom, kreira specijalne efekte za filmove i reklame.

O prošlosti nerado priča. Pogled mu je uprt u budućnost u stvaranje bolje života za njegovu porodicu, suprugu i trogodišnju ćerku.

Prošlost ga je, ipak, naučila da bude borac, da radi, da stvara ida ne kuka.

- Nekada sam živeo u kući bez tekuće vode. Moji su orali konjima, na 40 stepeni skupljali seno napolju. Sada kada mi nešto kao nije po volji, shvatim da sam zapravo razmažen - kaže Dragan.

U Hrvatskoj je prvi put od “Oluje” boravio pre nekoliko godina, kako bi izvadio dokumenta.

VIDEO > Priča o Draganu Miokoviću:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sramota je dobiti rat

Izvor: Politika, 06.Avg.2015, 08:47

Prekjučerašnji veliki naslov s prve strane „Politike“ efektno i pamtljivo, skoro pa u desetercu, sažima suštinu razlike u obeležavanju dvadesete godišnjice akcije „Oluja“ od 4. do 8. avgusta 1995. godine u dve susedne zemlje: „Hrvatska slavi, Srbija tuguje“. Kad bismo proširili navedeni...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.