Otvoren štand Kancelarije za KiM na Sajmu knjiga

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren štand Kancelarije za KiM na Sajmu knjiga

Štand Kancelarije Kosova i Metohije na ovogodišnjem Sajmu knjiga svečano je otvorio direktor te Kancelarije Marko Đurić, koji je poručio da Srbija brani Kosmet i čuvajući srpsku kulturu, istoriju i tradiciju.
Marko Đurić je naveo da i danas srpska kultura, umetnost i tradicija u južnoj pokrajini žive i sijaju u punom sjaju i to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvaljujući zajedničkom radu srpskih institucija na KiM, planu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podršci Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, u prethodnih nekoliko godina, tačnije od 2014. godine pa do danas, na KiM je država Srbija obnovila preko 60 crkava i manastira, grobalja, uključujući i prizrensku Bogosloviju.
Dodao je da je Srbija institucionalno podržala i objavljivanje monografija koje svedoče o srpskoj kulturi, istoriji i prošlosti, o srpskim crkvama – od tvrđave na Novom brdu do zbornika koji govore o srpskom kulturnom, istorijskom i duhovnom nasleđu na Kosmetu.
Podržano je i objavljivanje knjiga koja se bave tematikom nedavnih ratova, knjige koje govore o različitim delovima južne pokrajine i njihovim zavičajnim tradicijama, a podržan je i rad desetina kulturno-umetničkih društava i horova.
Đurić navodi da su podržane i radionice za izradu srpskih narodnih nošnji, održavanje desetina različitih kulturnih manifestacija – od festivala srednjovekovne muzike u Prizrenu do rada nekih od domova kultura, poput onih u Gračanici, Pomoravlju, Kosovskoj Mitrovici koji imaju bogate programe.
I škole, kao i obrazovne institucije su podržane u poslednjih nekoliko godina, navodi direktor vladine Kancelarije i dodaje da su podržane i osnovne i srednje muzičke škole, kao i visokoobrazovne ustanove poput Fakulteta primenjenih umetnosti.
"Sa ponosom smo podržali i rad Narodnog pozorišta u Prištini, koje je svojim delom u prethodnoj godini uveličalo ne samo kulturni život srpskih sredina na KiM, već je učinilo da svojim predstavama i sjajnim glumcima, reč o Kosovu i Metohiji, umetnosti našeg naroda u južnoj pokrajini, pronelo daleko izvan granica naše zemlje", rekao je Đurić.
Pozvao je sve one koji dođu na ovogodišnji Sajam knjiga da posete štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je raspoređen u dve hale – hali 1-a i hali 4, a na kojem će moći da učestvuju u brojnim događajima, a moći će da vide i nove naslove umetnika iz južne pokrajine ili onih koji su njom bili inspirisani, kao i tragove srpske kulture i istorije u prošlosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Kurti svakoga dana dokazuje da je političar ekstrema

Izvor: RTS, 21.Okt.2019

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Aljbin Kurti iz dana u dan dokazuje da je političar ekstrema, političar prošlosti, koji je nezainteresovan za budućnost albanskog naroda, ali nezainteresovan i za mir i stabilnost u regionu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.