Osobe sa invaliditetom trče jedan maraton

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osobe sa invaliditetom trče jedan maraton

Srbija je dobila 37 preporuka o tome šta treba da uradi do 2020. godine za unapređenje položaja osoba s invaliditetom. Preporuke se odnose na obrazovanje, zapošljavanje, posebno na otvorenom tržištu rada kao i na bržu deinstitucionalizaciju i razvoj servisa podrške.
Mnogi bi pozavideli Damjanu Tatiću na biografiji – magistrirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta, gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i gost predavač. Predavao je i u Švajcarskoj, Španiji, Nemačkoj i objavio više od trideset naučnih radova. Predstavljao je Srbiju u Ujedinjenim nacijama kada je pisana Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

U vreme kada je studirao, bio je jedini student sa invaliditetom, a Pravni fakultet je bio neprisupačan.
"Kada pričamo o ljudskim pravima osoba sa invaliditetom koristiću jednu sportsku analogiju – to teško može da bude sprint, to je jedan maraton. Mi smo sada na sredini te borbe za punu ravnopravnost i jednaku uključenost osoba sa invaliditetom u naše društvo", rekao je Damjan Tatić.
Pravni fakultet u Beogradu danas je jedna od najpristupačnijih institucija u gradu. Maraton trče i na lokalu, ruše barijere ali još mnogo toga nedostaje.
Dragana Petrović iz Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga kaže da je u Leskovcu gorući problem nepostojanje odgovarajuće prilagođenog vozila, a potrebno je i zaposliti više osoba sa invaliditetom i obezbediti rampe u školama.
Damjan Tatić ističe da problem predstavlja Zakon o finansijskoj podršci porodica s decom.
"Nacionalna organizacija Srbije pokrenula je inicijativu kod Ustavnog suda za ocenu ustavnosti, jer su ranije roditelji dece s invaliditetom mogli da odu na plaćeno odsustvo. Sada se to uslovljava činjenicom da dete ne prima dodatak za pomoć i negu", navodi Tatić.
To su bile i neke od 37 preporuka Komiteta UN.
"Najveći broj preporuka odnosi se na pitanja nediskriminacije, dakle jednakog tretmana osoba sa invaliditetom u društvu, pre svega na tržištu rada pristupa zdravstvenim i socijalnim servisima, zatim velika pažnja je posvećena višestrukoj diskriminaciji, naročito kad su u pitanju žene i mlade devojke sa invaliditetom", istakla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
Bez osoba sa invaliditetom i njihovih udruženja ne može se odlučivati niti sprovoditi Konvencija. Preporuke su alat koji udruženjima olakšava da se bore za to da država, kao potpisnica Konvencije, i primenjuje njene odredbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.