Osmaci završili polaganje prvog dela male mature

Izvor: Blic, 18.Jun.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci završili polaganje prvog dela male mature

Đaci osmog razreda u Srbiji završili su prvi deo polaganja male mature, pošto su pre podne rešavali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Drugi deo polaganja male mature za 77.432 osmaka nastavlja se sutra testom iz matematike, u 10 sati.

Testove iz srpskog osmaci počeli da rešavaju u 10 sati. Prethodno je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović na RTS-u izvukao kombinaciju pitanja broj dva i poželeo đacima uspeh.

Prema usmenom izveštaju načelnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školskih uprava, završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji su danas polagali učenici osmog razreda osnovnih škola, protekao je regularno, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na zvaršni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika izašlo 77.432 učenika, što je 99,27 odsto od ukupnog broja učenika osmog razreda, navodi se u saopštenju.

Testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, zadovoljni su i osmaci i ministar prosvete Žarko Obradović. Đaci ocenjuju da zadaci nisu bili teški, a ministar da je sve proteklo u najboljem redu.

- Od supervizora i ostalih zaposlenih smo dobili smo informaciju da je samo polaganje prošlo u najboljem redu i nije bilo nikakvih problema za vreme završnog ispita. Supervizori sada nadgledaju i proces ocenjivanja- kazao je Obradović nakon obilaska Osnovne škole "Oslobodioci Beograda".

Obradović: Uputstva za ocenjivanje precizna

Obradović tvrdi da su sva uputstva za ocenjivanje izuzetno precizna i da ne postoji mogućnost razlicitih tumačenja. Ipak, ako ima potrebe, na raspolaganju za konsultacije su i autori testova iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prema Obradovićevim rečima kontrola ocenjivanja zadataka biće oštrija nego prošle godine.

Komentarišući navode pojedinih medija da se u uputsvima za ocenjivanje nastavnicima sugeriše da priznaju i one zadatke iz oblasti književnosti koji nisu pravopisno tačni Obradović je naveo da je to deo uputsava iz prošle godine, a da će uputstva za ovu godinu biti poznata tek po objavljivanju ključa sa rešenjima testa.

- Taj ton je bio usmeren u pogrešnom pravcu i možda je za cilj imao nešto drugo. Mislim da je bez razloga podignuta temperatura i nervoza i kod đaka i kod roditelja. Neće biti mogućnosti za samovoljno tumačenje ocenjivanja, uputstvo treba samo da se primeni - kazao je Obradović.

Đaci: Test nije bio težak

Đaci ocenjuju da zadaci nisu bili teški, a učenica OŠ"Oslobodioci Beograda" Tijana Krasić očekuje da će na testu iz srpskog jezika osvojiti 17, od mogućih 20 bodova.

- Nije bilo teško, trebalo mi je oko sat vremena za rešavanje testova - kazala je Tijana koja planira da upiše neku od gimnazija.

Njena drugarica Aleksandra Milosavljević takodje misli da zadaci nisu bili teški i očekuje da će uspeti da upiše Medicinsku školu.

Rešenje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koje su đaci danas polagali na maloj maturi, postavljeno je na internet adresi Ministarstva prosvete i nauke i na sajtu Radio - televizije Srbije (www.rts.rs)

Zbog preopterećenosti, međutim, trenutno nije moguće pristupiti sajtu www.mpn.gov.rs.

Sutra test iz matematike

Sutra se polaže test iz matematike i za rešavanje tih zadataka đaci će imati dva sata.

Test će se polagati od 10 do 12 sati, a

ministar prosvete i nauke Žarko Obradović će u 9:45 sati, u

direktnom prenosu na prvom programu Radiotelevizije Srbije i prvom programu Radio Beograda, izvući jednu od tri moguće kombinacije testa.

Učenici na ispit treba da ponesu đačku knjižicu sa fotografijom i pečatom škole. Konačni odgovori moraju biti napisani ili zaokruženi hemijskom olovkom, dok u toku izrade testa učenici mogu koristiti i grafitnu olovku.

Na ispitu je zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Na sutrašnjem polaganju neće biti dozvoljena ni upotreba digitrona, a od pribora dozvoljeno je koristiti grafitne i hemijske olovke, gumice za brisanje, šestar, lenjir i trougao.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike ima 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka. Ispit iz oba predmeta traje dva sata, a svaki zadatak nosi po jedan bod.

Preliminarni rezultati završnih ispita iz matematike i srpskog jezika biće poznati 21. juna. Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim

školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs. Rezultai na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima.

Iako učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, poželjno je da prikupe više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Srednje škole mogu da prime 83.067 đaka

U srednjim školama ima mesta za sve male maturante pošto mogu da prime 83.067 đaka. Ipak, u mnogim školama očekuju daleko veći broj kandidata nego što imaju mesta.

Najveće interesovanje na prošlom upisu bilo je za smerove kao što su farmaceutski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, bankarski službenik ili tehničar PTT saobraćaja pošto je na nekima od njih bilo i po šest prijavljenih na jedno mesto.

Kliknuti za uvećanje (+)U Medicinskoj školi "Beograd” najveće interesovanje vladalo je za smer medicinska sestra-vaspitač.

- Ovaj smer je postao atraktivan poslednjih nekoliko godina kada je izašao zakon da u vrtićima sa decom ne mogu da rade medicinske sestre, već medicinske sestre-vaspitači. Očekujem i ove godine veliki pritisak kao i prošle. Upisujemo tri odeljenja, a od Ministarstva prosvete tražila sam da nam odobre još jedno, ali nismo dobili pozitivan odgovor - priča Nada Trifković, direktor Medicinske škole "Beograd”.

Bodovanje

Prilikom upisa u srednje škole vrednuju se rezultati sa završnog ispita koji donose najviše 40 poena, po 20 na svakom testu i uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole. Po tom osnovu učenik može osvojiti najviše 60 bodova. Dodatne poene donose uspesi na takmičenjima u osmom razredu, i to na međunarodnim i republičkim.

Prošle godine učenici su na završnom ispituiz srpskog jezika u proseku osvojili 14,1 poen, a iz matematike 13,2, što je bolji rezultat nego 2010. godine. Gotovo 58 odsto đaka upisano je po prvoj želji.

U Ministarstvu prosvete kažu da u srednjim školama ima 307 obrazovnih profila, a da je aktivno 233, dok su za ostale obrazovne profile deca slabo zainteresovana.

U poslednjih nekoliko godina slabo interesovanje vlada za smerove rukovalac poljoprivredne tehnike, prerađivač duvana, stočar, stolar železničkih enterijera, tapetar železničkih enterijera, elektrolizer, tehničar za upravljanje numeričkim mašinama, tehničar za montažu numeričkih mašina, kovač, metaloglodač, metalobrusač, metalobušač.

Komentarišući činjenicu je u srednjim školama za oko 5.000 mesta više nego što ima osmaka, ministar Obradović kaže da demografska situacija nije stvar samo jednog ministarstva nego cele države.

- Nama se nažalost godinama unazad smanjuje broj đaka - rekao je Obradović.

Međutim, kako kaže, nije samo demograski problem prisutan nego i opredeljenje đaka u odnosu na željeno zanimanje, ali i to kako vrednujemo obrazovanje.

- Da li mi stvarno vrednujemo obrazovanje kao nešto što je važno za život dece ili su nam neke druge stvari važne - upitao je Obradović.

Na KiM malu maturu polaže oko 1.300 osmaka

Test iz srpskog (maternjeg) jezika danas je na Kosovu i Metohiji polagalo oko 1.300 osmaka.

- Prvi dan polaganja mature u svim osnovnim školama na Kosovu i Metohiji proteklo je bez problema - rekao je poverenik Ministarstva prosvete i nauke u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović, i dodao da u srednjim školama na KiM ima mesta za sve svršene osnovce.

On je dodao da danas počinje i letnji raspust za učenike osnovnih škola i naveo da će srednjoškolci na raspust otići 22. juna, nedelju dana kasnije zbog nadoknade izgubljene nastave u februaru.

Povezane vesti: Deset maturanata Matematičke gimnazije odlazi na Oksford i Kembridž U srednje škole biće upisano 78.004 đaka Konkurs za upis u srednje škole biće objavljen do 15. aprila Počeo upis srednjoškolaca U školama 7.000 mesta više nego đaka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osmaci danas polagali srpski

Izvor: Radio 021, 18.Jun.2012

Đaci osmog razreda u Srbiji završili su prvi deo polaganja male mature, pošto su pre podne rešavali testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.