Izvor: RTS, 12.Feb.2022, 17:42

Osam decenija od bekstva iz logora Crveni krst u Nišu

Na današnji dan, pre 80 godina, organizovano je prvo uspešno bekstvo iz nekog nacističnog logora Trećeg rajha, tadašnjeg logora Crveni krst u Nišu. Od 147 logoraša 1942. godine njih 105 uspelo je da pobegne.
U hladnoj februarskoj noći, samo nekoliko meseci po osnivanju logora, realizovano je prvo uspešno bekstvo logoraša u tadašnjoj porobljenoj Evropi.

"Znali su već da postoje rake na Bubnju i da će biti streljani, tako da su iskoristili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nepažnju nemačkih čuvara i tako u jednoj opštoj panici i pometnji krenuli na žice. Njih 105 je našlo put ka slobodi, a njih 42 je život završilo na logorskim žicama", navodi Ivana Gruden Milentijević, istoričarka Narodnog muzeja u Nišu.
Usledila su mučenja, odmazde i streljanja na niškom brdu Bubanj, neposredno posle bekstva streljano je 850 ljudi. Grad Niš sa posebnim pijetetom decenijama obeležava ovaj datum. Izviđači grada svake godine idu u pohod stazama logoraša.
"Ovo je 61. marš koji organizuje Savez izviđača grada Niša i ide se putem kojim su išli izbegli logoraši. Njih 105 logoraša je pobeglo iz logora, tako da svake godine počasno 105 izviđača ide njihovim stopama", kaže Radica Raičević iz odreda izviđača "Josif Pančić".
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ističe da je važno ostaviti u amanet generacijama koje dolaze da to mesto na poseban način čuvaju i obeležavaju.
"Mi ćemo se potruditi da u narednim godinama rekonstruiišemo ovaj logor o čemu se toliko godina govori i toliko godina se sprema njegova rekonstrukcija", dodala je Sotirovski. 
Krajem iste godine organizovano je još jedno bekstvo u kome su učestvovale i žene.
"Drugo bekstvo je bilo nesupešno. Milka Protić i Nada Tomić su uspele da pobegnu na par dana, potom su vraćene u leskovački zatvor, kasnije u niški koncentracioni logor i tu pod strašnom torturom nisu odale ostale žene koje su bile uključene u bekstvo", naglašava  Ivana Gruden Milentijević.
Povodom obleževanja godišnjiice bekstva, Narodni muzej u Nišu objavio je monografiju u kojoj je prikupljena sva do sada poznata građa o stradanju u logoru, koji je kasnije pretvoren u memorijalni kompleks "12. februar".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.