Orka traži odlaganje donošenja zakona o dobrobiti životinja

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Orka" traži odlaganje donošenja zakona o dobrobiti životinja

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama - "Orka", zatražila je danas od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina da odloži utvrđivanje Nacrta zakona o dobrobiti životinja zbog niza nedostataka i neusklađenosti sa evropskim standardima.

"Orka" je od ministra zatražila da kao nadležni ministar odloži utvrđivanje tog zakona na Vladi Srbije i njegovo prosleđivanje Skupštini na usvajanje, zbog niza nedostataka u postojećem tekstu do kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je došlo tokom poslednje izmene teksta nacrta. U saopštenju se dodaje da "Orka" ima saznanja da Nacrt zakona o dobrobiti životinja treba da se nađe pred vladom već u četvrtak. Ministru je istovremeno dostavljen predlog za izmene i dopune teksta zakona.

"Orka" je takođe zatražila i hitan sastanak sa ministrom, jer je opšta ocena konsultovanih stručnjaka - saradnika Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama, da će se usvajanje navedenog zakonskog teksta negativno odraziti i na stepen sinhronizovanosti propisa naše zemlje sa propisima EU.

Tekst Nacrta zakona u čijoj izradi su učestvovali eksperti angažovani od Ministrastva poljoprivrede, eksperiti iz EU, kao i organizacija "Orka", u potpunosti je bio (do pre nekoliko meseci) sinhronizovan sa evropskim zakonodavstvom, a koji je sada u priličnoj meri, prema našem uverenju, unazađen, navodi "Orka".

"Naime, detaljno analizirajući poslednju verziju Nacrta zakona, uočeno je da on nije harmonizovan sa postojećim direktivama EU koje regulišu dobrobit životinja", saopštila je organizacija.

Kako se navodi, Nacrt zakona ne sadrži odgovarajuće institucionalne mehanizme koji će omogućiti efikasno sprovođenje ove sasvim nove i složene oblasti u praksu - efikasan nadzor nad sprovođenjem zakona, efektivna kaznena politika, kao ni telo zaduženo za kreiranje, nadzor i unapređivanje politike u oblasti dobrobiti životinja (Nacionalni savet za dobrobit životinja).

"Ovo je od posebnog značaja ako znamo da Nacionalni program integracije Srbije u EU ističe da će ključna stvar narednih faza odnosa Srbije sa EU biti sprovođenje preuzetih obaveza", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orka: Manjkav zakon o životinjama

Izvor: B92, 09.Nov.2008

Beograd -- Organizacija za brigu o životinjama zatražila je da se odloži utvrđivanje Nacrta zakona o dobrobiti životinja zbog neusklađenosti sa evropskim standardima... Orka je od ministra poljoprivrede Saše Dragina zatražila da kao nadležni ministar odloži utvrđivanje tog zakona na Vlade...

Nastavak na B92...

ORKA za bolji zakon o zaštiti životinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2008

BEOGRAD - Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORKA zatražila je odlaganje utvrđivanja Nacrta zakona o dobrobiti životinja zbog nedostataka i neusklađenosti sa evropskim standardima...ORKA je nadležnom ministru poljoprivrede Saši Draginu dostavila predlog za izmene i dopune teksta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.