Organizovan skrining mamografom - put ka smanjenju broja obolelih od raka dojke

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizovan skrining mamografom - put ka smanjenju broja obolelih od raka dojke

U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a u Srbiji će svaka 12 žena tokom života oboleti od te teške bolesti, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.
Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50-69 godina, još uvek se vrlo malo žena odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje.
Zbog nedostupnosti mamografije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prevashodno u vojvođanskim ruralnim područjima, Pokrajinska vlada je ove godine kupila pokretni mamograf.
Cilj projekta je bio, da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zdravstvene knjižice.
Za tri meseca, u tri opštine pregledane su 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji.
Nažalost, kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto i sprovedeno lečenje.
Zbog toga je Pokrajinska vlada za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se u što kraćem vremenskom periodu, što većem broju žena, koje imaju preko 40 godina omogući taj važan dijagnostički pregled.
U znak podrške, a u susret Svetskom danu borbe protiv raka dojke od kojeg u našoj zemlji godišnje umre 1600 žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019

Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada..."Nažalost, kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto lečenje", navodi se u saopštenju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.