Operacija raka nadbubrežne žlezde novom neinvazivnom metodom

Izvor: RTS, 13.Mar.2019, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija raka nadbubrežne žlezde novom neinvazivnom metodom

U Centru za endokrinohirurgiju Kliničkog centra Srbije hirurg iz Nemačke, sa lekarima iz srpskih centara, operisao je pacijente od raka nadbubrežne žlezde, novom neinvazivnom metodom. Godišnje se u centru operiše oko 80 pacijenata.
Radošu Memaroviću iz Nove Pazove tokom lečenja šećerne bolesti slučajno je dijagnostifikovan rak nadbubrežne žlezde.

"Imao sam simptome – znojenje, bolelo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << me je, lupanje srca, zamor, zamaralo me, jednostavno nisam mogao da radim... Operisao sam tumor juče. Super se osećam", kaže Radoš Memarović.
Drugi pacijent je imao visok pritisak i ozbiljne probleme zbog toga.
"Ideja je da se operacija izvede minimalnom invazivnom tehnikom gde pomoću kamera instrumentima ulazimo direktno u trbuh gde je tumor koji se operiše, tako se izbegava veliki rez, a pacijent sa visokim pritiskom, kojeg smo operisali, ovom operacijom potpuno je izlečen", rekao je prof. dr Martin Valc, endokrinološki hirurg iz Esena.
Prednosti takve metode su mnogobrojne.
"Prva prednost je što se nema retrakcije organa što se nalazi u trbuhu. Druga prednost je da se kroz leđa ispod nivoa dvanaestog rebra uvedu tri instrumenta kroz koje se iz tog dela operacija izvodi, kroz koju se posle toga tumor vadi napolje. Pacijent može istog poslepodneva da uzima hranu, a već sledećeg dana može da bude otpušten iz bolnice", kaže prof. dr Ivan Paunović, endrokrinolog hirurg u Kliničkom centru Srbije.
Operacija traje oko sat i po, bol je znatno blaži, a pacijenti odmah mogu da se vrate svojim aktivnostima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.