Izvor: RTS, 03.Avg.2021, 17:40

Oni su važan deo energetskog sistema – kako izgleda rad na sto metara ispod zemlje

Uprkos ekstremnim vrućinama, neke službe ne mogu da prekinu rad. Tako je i na površinskom kopu "Drmno" kod Kostolca, gde se svakog dana iskopa 30.000 tona uglja.
Na površinskom kopu "Drmno" decenijama kruži priča o grupi osuđenika, dovedenih kao pomoć radnicima na Ugljenom sistemu, koji su, videvši uslove rada, tražili da ih vrate u zatvor. Moguće je da je to samo urbana legenda, ali na sto metara ispod površine zemlje prilično je uverljiva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ko traži idealne uslove za rad, ovde ih sigurno neće naći. Leti vas prži sunce, zimi vas šibaju kiša, sneg i vetar, guši vas ugljena prašina, a buka i vibracije su neprekidne.
Ugljeni sistem površinskog kopa "Drmno" kod Kostolca je srce ovog rudnika. Dnevno se odatle, u proseku, otpremi 30.000 tona lignita, uglavnom za ovdašnje termoelektrane. Proizvodnja nikad ne staje, ni po ciči zimi ni na paklenim vrućinama.
"Bilo je i 40, 43, pedeset. Sad, nema tu, kad mora da se pazi kabl, da se izađe na transport, tu se ne gleda kolika je temperatura i koliko je stepeni", kaže pomoćnik bageriste Srđan Trajković.
Rudarski inženjer Ilija Perić kaže da sve zastoje rade pre 11 časova, kada su niže temperature. "A, ako dođe do nekih neplaniranih zastoja, onda gledamo da se radnici više odmaraju, da prave kraće pauze i da provode vreme u boravcima, na bagerima koji su klimatizovani", naveo je Perić.
Bagerista Zoran Obradović uskoro puni četrdeset godina radnog staža. Kabina iz koje upravlja ogromnom mašinom je klimatizovana, ali to ne pomaže protiv ugljene prašine, buke i vibracija.
"Sve je to neki uticaj na ljudski organizam koji se kad-tad tokom godina manifestuju. Sad se ne oseti, oseti se možda za pet, deset, petnaest godina", napominje Obradović.
Posadu bagera 800, osim dvojice bagerista, čine još i njihov pomoćnik, bravar i električar.
"Kad nema kvarova tu smo, pomažemo jedni drugima. Kad ja imam kvar rudarsko osoblje pomaže meni, ja pomažem njima, i tako funkcionišemo kao jedna porodica", rekao je  električar Jovan Drašković.
U TEKO "Kostolac" kažu da su preduzeli sve propisane mere zaštite na radu pri ekstremnim vrućinama. Na svakoj mašini su aparati za vodu, a radnicima su obezbeđena letnja radna odela.
"Imamo ambulantu, dva sanitetska vozila i dežurstvo medicinskog osoblja u toku radnog vremena. Uvek su spremni da pruže pomoć kad zatreba u slučaju nekih zdravstvenih problema koje je povišena temperatura izazvala kod zaposlenih", istakla je Tijana Perić, rukovodilac sektora IMS u TEKO "Kostolac".
Zoran Obradović i njegove kolege su mali ali važan deo energetskog sistema Srbije. Svesni su, kažu, da proizvodnja struje u Termoelektranama "Kostolac" zavisi od njihovog uglja, i da u rudarstvu nema ni lepog ni lakog posla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.