Oktobar bez vetra koštao nas je čistijeg vazduha

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oktobar bez vetra koštao nas je čistijeg vazduha

Šta nam je doneo oktobar? Letnje vreme, nasukane splavove, veću zagađenost u našim gradovima od one koja je izmerena u Pekingu. Poslednjih dana imamo i maglu.
Vreme može da utiče na zagađenje, ali prvenstveni krivac su tehnologije koje nas okružuju i koje koristimo, a koje emituju dosta zagađujućih materija, kaže Vladimirom Đurđević sa Instituta za meteorologiju.

"Vremenski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslovi pogoduju da se to zagađenje zadržava, a ne da ode dalje. Onda vidimo pravu sliku – da živimo u životnoj sredini koja je dosta zagađena. Ono donosi dosta problema i građanima i privredi, a internet nam je omogućio da se uporedimo sa drugim gradovima sveta i da vidimo gde se nalazimo na toj listi iako ovi problemi sežu daleko u prošlost", rekao je Đurđević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
Za jako zagađen vazduh krive su zastarele tehnologije i njihovo neefikasno korišćenje kada je reč o termoelektranama i toplanama, ali i automobili koji su stari i koji se nedovoljno proveravaju na tehničkim pregledima.
"Oko Beograda postoje velika industrijska postrojenja, imamo puno zagađivača koji nisu kontrolisani na adekvatan način. Ovaj oktobar je specifičan baš zbog dugog perioda bez vetra zbog čega je i došlo do kulminacije zagađenja iako se u Beogradu nekoliko puta u toku godine beleže ta prekoračenja u smislu kvaliteta vazduha koji nije dobar po ljudsko zdravlje", rekao je Đurđević.
Da bi se problem rešio, prema rečima meteorologa, neophodno je uvesti određene regulative koje se primenjuju u svetu, a kojima se tačno definiše šta od čestica sme da se emituje i koje su granice.
U pitanju su vrlo rigorozne regulative, a kazne u slučaju prekoračenja su vrlo visoke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.