Izvor: RTS, 27.Okt.2020, 14:00

Oko 6.000 migranta u centrima u Srbiji, kako se štite od korone

Od početka pandemije koronavirusa u 19 prihvatnih centara i centara za tražioce azila u Srbiji, obolelo je osam migranata. Kako su kolektivni centri pod povećanim rizikom i migranti su pod posebnim merama, a Komesarijat za izbeglice i Svetska zdravstvena organizacija ih edukuju, ali i sami učestvuju u sprečavanju širenja virusa.
U centru u Krnjači za vreme vanrednog stanja bilo je gotovo 900 migranata, bio im je zabranjen izlaz i nije bilo inficiranih. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Danas ih je 280, mogu da izlaze, samo u posebnim slučajevima, na tačno odeđeno mesto. Od kada im je 17. maja dozvoljen izlaz, četvoro je bilo pozitivno na koronavirus.

"Na početku pandemije sam se veoma plašila. Međutim u kampu se dobro sporvode mere, tako da se više ne plašim", kaže Sahar Zajerezaja. 
Dostavljena su im uputstva na njihovim jezicima, mada se mnogi trude da prevenciju objasne na srpskom.
"Ne plašim se korone. Svaki dan molim za te za maskice, molim za pranje ruku, molim za devojčice. Sve nam kancelarija pomaže", ističe Sume Savi. 
I sami učestvuju u prevenciji, jer šiju donji veš, peškire i maske, oko 50 dnevno.
"Šijemo maske i za nas, ali ih i poklanjamo drugima. Takođe i popravljamo maske", navodi Šerifa Jusifi. 
A deo su i radionica koje Svetska zdravstvena organizacija organizuje u svim centrima u Srbiji.
"Pokušavamo da sprovedemo dvosmernu komunikaciju, da prenesemo poruke o prevenciji kovida, ali sa druge strane da vidimo njihove stavove i da vidimo kako oni celu ovu situaciju doživljavaju", kaže Ivan Živanov iz SZO.
"Mi njima uz informaciju kakva je situacija u vezi sa kovidom kod nas i u svetu postavljamo određena pitanja, koja je definisala SZO i onda im na osnovu toga dajemo određena pojašnjenja", dodaje dr Vesna Bura Jovanović iz Danskog saveta za izbeglice. 
Pored 150 zaposlenih u centru, o higijeni brinu i sami migranti.
"Čiste, provetravaju i na dnevnom nivou se dogovaraju ko će od njih da čisti hodnik u slučaju pojave bilo kog simptoma, traženo je od njih da se odmah jave u ambulantu koja postoji u svakom centru", kaže Svetlana Panić iz Komesarijata za izbeglice i migracije. 
Sumnjivi i kovid pozitivni pacijenati pregledaju se u posebnim prostorijama ambulante u Krnjači.
"Kako ne bi taj pacijent imao kontakt sa drugim pacijentima i ukoliko je pozitivan, onda postoji ovde velika baraka koja je adaptirana za te pacijenta da mogu da budu u izolaciji"; ističe dr Igor Dimitrijev, specijalista interne medicine. 
U centrima u Srbiji trenutno boravi više od 6.000 migranata, a Komesarijat procenjuje da ih je najmanje još 1.000 na ulicama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.