Izvor: RTS, 11.Apr.2021, 12:57

Okanović za RTS: Mnogo više stradalih pešaka, oduzimanje vozila signal svima da je život najvažniji

Svake godine u ovo vreme posebno se upozorava na probleme u bezbednosti saobraćaja. Posebno je zabrinjavajuće što je ove godine mnogo više nastradalih pešaka. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da se "crvena lampica" već "upalila" i apeluje i na vozače i pešake da poštuju propise.
"U svakom slučaju, crvena lampica se upalila zbog toga. Ja još jednom upozoravam vozače, ograničenje u naselju je 50 s razlogom. Svako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prekoračenje 55–60 km na čas praktično smanjuje šansu pešaka da preživi sudar s automobilom. S druge strane, smanjuje mogućnost vozaču da izbegne kontakt s pešakom", upozorio je gostujući u Jutarnjem dnevniku Damir Okanović.

Kako je rekao, nisu ni pešaci "cveće" kad prelaze kolovoz van pešačkog prelaza, ali i kada im je crveno svetlo i saobraćajnim znakom to zabranjeno.
"Molim pešake da shvate da neće niko na njih više paziti nego oni sami. Molim vas prelazite kolovoz na pešačkom prelazu, a ako ima semafora, isključivo na zeleno svetlo", apelovao je Okanović. 
Oduzimanje vozila – ljudski život najvažnijiŠto se tiče predloga da se vozačima pod dejstvom alkohola i onima koji voze bez dozvole trajno oduzme automobil, Okanović kaže da je to predlog struke i da ga je ovih dana iznela i Agencija za bezbednost saobraćaja.
Smatra da to jeste drastična mera, kao i da će neki reći i da je i protivustavna, protivzakonita, ali upozorava da ta mera već 15 godina postoji u našem pravnom sistemu i da je predviđena za prekršaj nelegalnog taksi prevoza.
Dodao je i da je poslednja država koja je najavila uvođenje Austrija, a da je pre nje to uradila  Slovenija.
S druge strane, naglasio je Okanović, "moramo da se zapitamo šta je u ovoj državi važnije, da li ljudski život ili imovina".
Naveo i je i da se u Italiji trajno uzima vozilo za 1,5 promila alkohola u krvi, a da je predlog da u Srbiji to bude preko dva promila.
"U svakom slučaju mislim da će to biti jedan jasan signal svima da ljudski život na prvom mestu i da će država upotrebiti sve na šta ja prinuđena kako bi spasila ljudske živote", ocenjuje Okanović.
Radom celog sistema do veće bezbednosti u saobraćaju Naglasio je i da je Vlada Srbije formirala telo za kordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, u čijem sastavu je sedam ministara.
Ukazuje da nije bezbednost posao samo ministra unutrašnjih poslova ili saobraćaja i da druga Ministarstva, pre svega Ministarstvo zdravlja i prosvete, mogu uspešno uticati na bezbednost u saobraćaju.
"To je jedno koordinaciono telo koje može uspostaviti mnogo bolju saradnju među organima. Srbija ima na papiru jedan od najboljih sistema bezbednosti saobraćaja u regionu možda i u Evropi. Problem je u praksi i upravo to koordinaciono telo treba da oživi taj sistem", zaključio je Okanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.