Održana svečanost dodele priznanja i promocije novih zvanja članova Udruženja linijskih pilota Srbije u Aeroklubu u Beogradu

Izvor: TangoSix.rs, 24.Maj.2019, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana svečanost dodele priznanja i promocije novih zvanja članova Udruženja linijskih pilota Srbije u Aeroklubu u Beogradu

Udruženje linijskih pilota Srbije (ULPS) organizovalo je 15. maja u prostorijama Aerokluba u Beogradu promociju novih zvanja svojih članova, uručivanje priznanja nagrađenim članovima Udruženja i dodelu zahvalnica zaslužnim pojedincima, organizacijama i udruženjima koji su u proteklom periodu pomogli rad tog Udruženja, saopšteno je iz ULPS-a.
Kako navode, u uvodnom obraćanju dobitnicima i gostima, predsednik Udruženja linijskih pilota Srbije kapetan Velimir Isaković >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << podsetio je na istorijat pilotskih udruživanja na našim prostorima, kao i kontinuitet koje Udruženje nastavlja u tradiciji pilotskih asocijacija:
– Svečanost sa koktelom održana je u prisustvu dobitnika priznanja medaljona „Zlatni velikan“, najvišeg odličja koje dodeljuje ULPS i koji predstavlja nagradu za životni doprinos u avijaciji. Dobitnici za 2018. godine su posthumno avijatičari Pavle Crnjanski i Lazar Dević, na predlog Sekcije veterana ULPS-a.
Isaković je prezentovao dosadašnje aktivnosti Udruženja i predstavio program budućih aktivnosti na polju jubileja, značajnih događaja i ličnosti iz naše avijacije. Potpredsednik ULPS-a, inače jedan od laureata, ranije dobitnik Medaljona „Zlatni velikan“, kapetan Stevan Ignjatović obratio se gostima i ukazao na razloge okupljanja i obrazložio imenovanja dobitnika priznanja. U svečanosti dodele učestvovali su i vazduhoplovni inženjer Koordinator projekta „U čast srpskih vazduhoplovnih velikana“ Dušan Ivančajić, kao i zvršni sekretar ULPS-a Aleksandra Šindolić. –
Foto: Udruženje linijskih pilota Srbije Foto: Udruženje linijskih pilota Srbije Prema njihovim rečima, ta svečanost je prevashodno imala karakter održavanja tradicije promocije svih članova Udruženja koji su u prethodnom periodu dobili nova zvanja, odnosno napredovali u profesionalnoj karijeri sticanjem dodatnih licenci i zvanja:
– U prošloj godini su promovisani u zvanje instruktora kolege kapetani: Goran Jovčić, Radovan Vlašić i Nebojša Đukić. U toku programa školovanja su još neke naše kolege tako da spisak ove godine nije konačan. Ovom prigodom novim instruktorima pripremljene su specijalno ručno urađene posrebrene olovke sa njihovim imenima.
Na svečanosti su objavljena imena dobitnika Zahvalnice koja je dodeljena bivšim predsednicima Udruženja linijskih pilota od 1991. godine, kada je došlo do statutarne promene i to: Marelji Draganu, Semiz Peri, Nikić Milenku, Ivetić Vladi i Predragu Radosavljeviću. Bivši predsednik Nikola Đuričko je inače dobitnik i medaljona „Zlatni velikan“ i umetnički kreator prethodnog loga Udruženja pilota kao i dizajner sadašnjih zahvalnica ULPS-a. –
Foto: Udruženje linijskih pilota Srbije Foto: Udruženje linijskih pilota Srbije Takođe, za zasluge i saradnju sa Udruženjem u proteklim decenijama su Velikom plavom zahvalnicom posthumno nagrađeni osnivači posleratnog Udruženja 1962. godine, a koje baštini tradiciju predratnog Srpskog Aerokluba „Naša krila“ – piloti Teofilo Marjanović i Milorad Šljivar, navode iz ULPS-a i dodaju:
– Za izuzetan doprinos razvoju naše istoriografije i čuvanju istorije i baštine naše avijacije posthumno je odlikovana Biserka Isaković, inače i sama pilot i avijatičar, jedna od zaslužnih za osnivanje i rad Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu.
Za veliki doprinos razvoju Udruženja kao i uspešnu saradnju u proteklom periodu na njegovim projektima, posebnim zahvalnicama nagrađeni su pukovnik Dragan Panić iz Ministarstva odbrane, penzionisani pukovnik, pilot instruktor Boriša Mandić ispred Vazduhoplovne fondacije Pilot Mihailo Petrović i Udruženja Ma+2, Udruženje žena letača Srbije i Izdavačka fondacija Srpske pravoslavne crkve za pomoć na štampanju letačke knjižice ULPS-a.
Direktoru Athis Aviation Delta Museum u Francuskoj, velikom avijatičarskom entuzijasti i profesionalcu, Aleksandru Pozderu, krajem prošle 2018. godine je uručena Zahvalnica ULPS-a za višegodišnji doprinos i saradnju sa našim Udruženjem.
Počasna letačka značka ULPS-a uručena je ispred komande RV i PVO Vojske Srbije pukovniku, pilotu – instruktoru Goranu Radosavljeviću.
Za izuzetan višegodišnji doprinos radu Udruženja i odlazak u penziju, ali ne i prestanak letenja, podpredsedniku ULPS-a zaduženom za saradnju sa vazduhoplovnim organizacijama i za bezbednost vazdušnog saobraćaja, Stevanu Ignjatoviću (kapetanu B 737), uručena je Zahvalnica i poklon Udruženja.
Našem istaknutom i aktivnom članu, Branislavu Jovanovskom (kapetanu B 747), koji je prešao u penzionerske vode, ali je i dalje nastavio sa letenjem, takođe je uručena Zahvalnica i prigodan dar Udruženja. –
Foto: Udruženje linijskih pilota Srbije Kako navode, poseban trenutak emotivnosti kod svih prisutnih na ovoj svečanosti je bio kada je najstarijem civilnom letaču Srbije, veteranu našeg Udruženja, kapetanu Avramu Avramoviću, jednom od prvih laureata medaljona „Zlatni velikan“, bila uručena elektronski skenirana letačka vojna knjižica od pre 70 godina.

The post Održana svečanost dodele priznanja i promocije novih zvanja članova Udruženja linijskih pilota Srbije u Aeroklubu u Beogradu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.