Obratite pažnju, policija na putevima – šta može skupo da vas košta

Izvor: RTS, 05.Jun.2020, 12:59

Obratite pažnju, policija na putevima – šta može skupo da vas košta

U prvom kvartalu 2020. godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 107 osoba, povređeno je 3.839. Upoređujući sa istim periodom prošle godine, broj nesreća se smanjio, ali je poginulo 25 osoba više, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine. Stručnjaci objašnjavaju da su udesi sa fatalnim posledicama proizvod nepažnje, preterane brzine i upotrebe alkohola u vreme posle korone i potpunog opuštanja u saobraćaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
MUP će u narednih nekoliko nedelja organizovati akcije koje će biti usmerene na kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, alkohol i prekoračenje brzine u naseljenim mestima.

Na putevima u Srbiji, u prvom kvartalu ove godine, dogodile su se 2.724 saobraćajne nesreće, u kojima je bilo stradalih i povređenih osoba, što je za 0,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Međutim, raste broj poginulih, što zabrinjava i policiju i stručnjake.
Psihoza i dalje vlada kod pojedinih vozača, dok drugi žele po svaku cenu da nadoknade ono što je ispušteno za vreme vanrednog stanja. Vozači često gledaju u mobilne telefone i što je najgore, ne koriste sigurnosne pojaseve, pa su mnogi zbog toga naročito u čeonim sudarima izgubili život, ali i ugrozili živote suvozača.
"Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, tek negde oko 12 odsto suvozača. U slučaju sudara nevezani putnik na zadnjem sedištu deluje na putnike ispred sebe kao da je neko skočio na njega s četvrtog ili petog sprata zgrade. Dakle, razmišljajte da ispred vas može biti neko veoma drag i da ga možete svojom nepažnjom usmrtiti", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Razlika u udesima u naseljima i na auto-putu 
Najviše saobraćajnih nezgoda dogodilo se u naseljenim mestima, gde se desilo 75 odsto njih, a stradalo je ili povređeno 3.946 osoba. Udesa ima i na auto-putevima, gde su učestali oni sa dve ili više poginulih osoba.
"Ljudi voze mogo opuštenije i kada se i ako se dogode udesi na auto-putu, to su obično nezgode nenormalnih razmera, a nikad ispod 10 vozila samo što vozači ne očekuju takvu radnju ispred sebe", kaže profesor Milan Vujanić, saobraćajni stručnjak.
U svakom slučaju treba biti obazriv, naročito na magistralnim putevima. Ibarska magistala, regionalni putevi i želja mnogih da otputuju iz grada nosi sa sobom niz zamki i opasnosti, kažu u MUP-u i dodaju da će se kontrolisati vezivanje i na prednjim i na zadnjim sedištima, ali i da će pri svakom zaustavljanju, bez obzira na doba dana, biti alko-testa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.