Obnovljeno 70 odsto Hilandara, ministarstvo izdvojio 80 miliona za srpsku svetinju

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeno 70 odsto Hilandara, ministarstvo izdvojio 80 miliona za srpsku svetinju

Radovi na obnovi manastira Hilandar teku po planu, a do sada je obnovljeno 70 odsto objekata izgorelih u požaru, uključujući upravo završene radove na Belom konaku.

"Obnova manastira Hilandar predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, imajući pre svega u vidu značaj koji Hilandar ima za našu istoriju, za našu crkvu, za našu kulturu odosno za čitav srpski narod“, rekao je danas ministar kulture i informisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Vladan Vukosavljević nakon sednice Komisije za Hilandar održane u samom manastiru na Svetoj Gori.

FOTO: Ministarstvo kultureČlanovi Komisije konstatovali su da svi učesnici u procesu obnove Hilandara obavljaju posao na najbolji mogući način, pozitivno ocenivši zalaganje i rad Zadužbine Hilanadar i nadležnih ustanova zaštite kulturnih dobara: Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodne biblioteke Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i njihovih stručnjaka.FOTO: Ministarstvo kulture"U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 80 miliona dinara za obnovu Hilandara. Prema sadašnjoj dinamici radova, sa realnim optimizmom možemo da kažemo da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti prema planu gotova do kraja 2021. godine", dodao je ministar Vukosavljević.Sadnice vinove loze iz Hilandara zasađene ispred Hrama Svetog Save na VračaruNa sednici Komisije istaknuto je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za izmeštanje riznice. Nakon uvida u stanje celukupnog manastirskog kompleksa, Komisija je prihvatila sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru. Po okončanju administrativne procedure, otpočeće i predviđeni radovi na trepezariji manastira.FOTO: Ministarstvo kulture

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.