Objavljen prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine

Izvor: RTS, 05.Mar.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine

Ministarstvo pravde objavilo je na svojoj internet prezentaciji prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, kako bi se svi zainteresovani upoznali sa novim predloženim zakonskim rešenjima.
Nacrt ovog zakona predlaže uvođenje novog načina kojim se uređuju uslovi i postupci pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, njegovi prihodi stečeni u određenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << periodu, kao i poseban porez na uvećanje imovine za koje fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit način.
Ministarstvo pravde u narednom periodu otvoriće javnu raspravu kako bi stručna i opšta javnost mogla da dostavi svoje komentare i sugestije u cilju unapređenja teksta zakona.
Prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu izradila je radna grupa Ministarstva pravde, koju su činili predstavnici ministarstava pravde, finansija i Poreske uprave, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
Narct zakona je predvideo da se postupak utvrđivanja imovine i posebnog poreza sastoji iz dva dela - prethodnog postupka, kao i postupka kontrole i utvrđivanja posebnog poreza.
Prethodni postupak sprovodi se u skladu sa godišnjim smernicama direktora Poreske uprave, a na osnovu analize rizika.
Prema rešenjima iz Nacrta, Jedinica Poreske uprave utvrđivaće uvećanje imovine, u bilo kom periodu počev od 1. januara 2007, na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica i upoređivaće ih sa prijavljenim prihodima u istom periodu.
Jedinica će pokrenuti postupak kontrole imovine, ako učini verovatnim da periodu od 1. januara 2007. godine, u najviše tri uzastopne kalendarske godine fizičko lice ima uvećanje imovine i da postoji razlika između uvećanja i prijavljenih prihoda viša od 150.000 evra na poslednji dan kalendarske godine perioda provere.
U postupku kontrole utvrđivaće se nezakonito stečena imovina fizickog lica i njena vrednost, na koju će biti obračunat i poseban porez.
Jedinica Poreske uprave utvrđuje poseban porez za ceo period kontrole, primenom stope posebnog poreza od 75 odsto na poresku osnovicu koja je utvrđena prema ovom zakonu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objavljen Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu

Izvor: Danas, 05.Mar.2019

Ministаrstvo prаvde objаvilo je danas nа svojoj internet stranici prvi Nаcrt zаkonа o utvrđivаnju poreklа imovine i posebnom porezu. Članak Objavljen Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Spreman novi Zakon o poreklu imovine; Transparentnost: I postojeći zakoni dovoljni

Izvor: VOA, 05.Mar.2019

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je pripremilo je prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, povodom kog bi uskoro trebalo da bude otvorena javna rasprava, dok, sa druge strane,Transparentnost Srbija ističe da su i postojeći zakoni sadržali dovoljno normi po tom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.