Obeleženo 320 godina od potpisivanja Karlovačkog mira

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 320 godina od potpisivanja Karlovačkog mira

U Sremskim Karlovcima je svečano obeleženo 320 godina od Karlovačkog mira. Ispred Kapele mira, gde je sporazum potpisan, simbolično su pušteni golubovi, a u zgradi Magistrata je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici državnih, pokrajinskih i gradskih istitucija, kao i ambasadori zemalja potpisnica.
Karlovački mir je jedan od najznačajnijih u istoriji Evrope. Njime je stavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tačka na šesnaestogodišnji Veliki bečki rat, a potpisan je na današnji dan 1699. godine između Austrije, Poljske, Venecije i Rusije – članica Svete lige, i Turske, uz posredovanje Engleske i Holandije.

Prvi put u istoriji u Sremskim Karlovcima se koristio okrugli sto za pregovore, a za svaku potpisnicu izgrađen je poseban ulaz.
"Sklapanje mira u datim istorijskim trenucima predstavljalo je posebnu hrabrost. Poduhvat vredan poštovanja i zato smo dužni da našim savremenicima i generacijama koje će doći kažemo da Kapela mira nije samo malter, nije samo kamen i gvožđe. Nije običan znak pored puta", rekao je predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ukazala je da Karlovački mir i danas predstavlja simbol ljudskih i civilizacijskih težnji da se supostavljeni interesi rešavaju samo pregovorima i dogovorima, a ne ratom.
"Karlovački mir i posle 320 godina šalje poruku da su pregovori i traženje rešenja, kojima nijedna strana neće biti potpuno zadovljna, opet ni jedna potpuno ponižena, najbolji put da se zaustave stradanja i konflikti", istakla je Maja Gojković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svečano obeleženo 320 godina Karlovačkog mira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2019

U zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima danas je, povodom 320 godina od potpisivanja Karlovačkog mira, održana svečana akademija...Obeležavanje godišnjice tog značajnog događaja počelo je u podne, kada je u prisustvu predsednice Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković i brojnih drugih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.